Stora förändringar på bostadsmarknaden i öst

Projektet ”Bostadsfrågan, social mobilisering och styrningen av staden i Öst- och Centraleuropa” är ett fyraårigt projekt mellan Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, och medarbetare i Bukarest, Budapest och Vilnius.
Kerstin Jacobsson är projektledare.
- Det har hänt oerhört mycket på bostadsmarknaden i de tre länderna Rumänien, Ungern och Litauen, både efter den postkommmunistiska transformationen och efter finanskrisen 2008, 90-97% av bostadsbeståndet är privatiserat och nu börjar protesterna komma.
Hur civilsamhället organiserar sina protestaktioner är ett av de tre forskningsområden som projektet skall titta närmare på. Sedan finanskrisen har även medelklassen drabbats hårt och nu gör den gemensam sak med traditionellt svaga grupper i samhället som exempelvis den romska minoriteten.
- Vi har bara sett denna typ av klassöverskridande protester i Budapest och Bukarest, men inte i Vilnius. Vi vill försöka förstå varför skillnaden finns.
De två andra forskningsområdena som man skall titta närmare på är bostadspolitiken och hur städerna styrs.
- Då skall vi inte bara studera den offentliga styrningen utan också undersöka närmare hur olika privata aktörer agerar. Bostadsmarknaden, social mobilisering och hur städer styrs har studerats tidigare, men det som är unikt i vårt projekt är att vi både tittar på dessa tre områden och systematiskt relaterar dem till varandra.
Projektet pågår fram till och med 2020 och i projektet kommer, förutom Kerstin Jacobsson, tre disputerade forskare att ingå, varav två yngre forskare. För mer information om projektet, klicka här.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-10-03