Miljoner till sexårigt program om arbetsmarknadens polarisering

Det svenska arbetslivet genomgår just nu en intressant omvandling. Mycket tyder på att arbetsmarknaden polariseras, det blir fler välbetalda jobb, men också fler lågbetalda.
- Vi kan se att det exempelvis blir färre tjänstemannajobb på mellannivå, säger professor Tomas Berglund, medan andelen lågbetalda och relativt enkla jobb växer.
Vilka effekter denna polarisering får på den svenska arbetsmarknaden skall nu studeras i sex olika projekt under sammanlagt sex år.

Den svenska modellen har varit något av en paradgren för Sverige som mycket kortfattat kan beskrivas med ett samarbete mellan fack, arbetsgivare och staten, en solidarisk lönepolitik och kollektivavtal. En av effekterna har blivit att rationaliseringsgraden har varit hög med utslagning av företag samtidigt som nya och mer konkurrenskraftiga företag sett dagens ljus.
- Det har också inneburit att enkla och lågt betalda jobb har försvunnit och ersatts med bättre betalda, konstaterar Tomas Berglund. Men nu är något på väg att hända. Vi kan se att andelen av både välbetalda jobb och lågbetalda jobb ökar medan mellanskiktet minskar. En av orsakerna är teknikutvecklingen där digitaliseringen gör att exempelvis många tjänstemannajobb rationaliseras bort.

Forskningsprogram
Vilka konsekvenser detta får är oklart och det är därför forskningsfinansiären FORTE beviljat ett programstöd på 9 miljoner kronor under tre år med möjlighet till förlängning lika många år. Det innebär att under det sexåriga programmet ”Polariseringens utmaningar på den svenska arbetsmarknaden” kommer sex olika forskningsprojekt att studera olika aspekter av polariseringen.
- Det är extra roligt att vi är så många här på institutionen som är inblandade. Av sammanlagt 13 forskare kommer elva från Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap.

De sex delprojekten är:

• Job polarisation and social structuration
  • Flexibilisation and Polarisation
  • Migration and Polarisation – patterns, mechanisms and experiences.
  • Polarised work environment trajectories and consequences for trends of health and sick leave.
  • The “workers’ collective” and polarisation: trade unions and workers’ representation.
  • Perceptions of occupations and occupational prestige – mechanisms of the polarisation of the occupational structure.
Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-12-21