Ungdomarna sköter sig

Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap har ett samarbete med Göteborgs stad och Polisen där man tittar närmare på brottsutvecklingen i kommunen. Den andra rapporten i serien heter ”Brott och trygghet – Ungdomsbrottslighet i Göteborg”. Det är överlag en positiv bild som målas upp.

De allra flesta kurvor pekar åt rätt håll. Brottligheten bland unga sjunker. Sara Uhnoo är kriminolog och har skrivit rapporten tillsammans med Leif Tjernström, förändringsledare i Göteborgs Stad och Thomas Pettersson, kommissarie vid polisregion Väst.
- Tittar man på hur brottligheten är fördelad mellan åldrarna sticker ungdomsåren ut, säger Sara Uhnoo. Oftast är det småbrott som snatterier, ringa misshandel och narkotikabrott som dominerar. Efter en topp runt 20 år sjunker siffrorna drastiskt och föga förvånande är det fler pojkar än flickor som begår brott.

Drickandet minskar
Mycket av brottligheten är kopplad till droganvändning, främst alkohol och narkotika. Framförallt har alkoholkonsumtionen minskat.
- Andelen unga i årskurs 9 och i gymnasiets år 2 som dricker alkohol har inte varit så låg sedan 1970-talet. Bland elever i årskurs 9 har andelen nästan halverats. Detta gäller både för flickor och pojkar.
En liknande trend finns inte för narkotikabruk utan där är användningen relativt konstant över tid.

Centrala stan i topp
Går man ner och tittar på olika stadsdelar finns en del intressanta skillnader. De stadsdelar där alkoholkonsumtionen är störst bland niorna är; Centrum, Majorna-Linné och Örgryte-Härlanda. I andra ändan av skalan, där man dricker minst, finns Angered.

Generation Y
Vad är då orsakerna till denna generellt sett positiva trend? Sara Uhnoo ser flera faktorer.
- Dels finns det en generell trend i hela Västvärlden är generation Y (de som är födda på 90-talet) ”sköter sig”. De röker och dricker i mindre omfattning och begår färre brott. En annan orsak kan vara att användning av datorer har ökar, den så kallade ipad-effekten. Man sitter hemma och surfar runt på sociala medier i stället för att träffas ute på gator och torg.
En baksida på detta är att bedrägerierna som är kopplade till internet har ökat. Den tredje orsaken till att brottsligheten går ner är ökad brottsprevention, vilket innebär att man låser fast saker på ett bättre sätt och installerar larm så att det blir svårare att stjäla.
Hela rapporten finns att ladda ner här.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-10-14