Forskning, undervisning och aktivism

Civilt motstånd, fredsarbete och samarbete mellan aktivister och akademiker, tre grundpelare för Stellan Vinthagen som nyligen fått en professur vid University of Massachusetts Amherst.
- Det är faktiskt den enda professuren i världen inom området fredligt motstånd, konstaterar Stellan som nu även har en anställning vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap.

Professor och aktivist på samma gång? Jodå det går att kombinera, men almanackan blir fulltecknad. Från våren 2017 kommer Stellan att vara på institutionen – även om han varje höst är i USA och undervisar – och förhoppningsvis kommer några av de fem forskningsansökningarna som han skickat in att beviljas, men han är också öppen för att gå in i befintliga projekt på institutionen.
- Jag sökte mig hit för att det finns en stabil forskargrupp som inriktar sig mot civilt motstånd och rörelseaktivism. Här finns också en intressant konfliktforskning. Jag tror att detta blir ett mycket bra komplement till uppdraget jag har i USA.

Aktivister i generationer

Professuren i fredligt motstånd är en nyinrättad tjänst vid det statliga universitet på USA:s östkust och kom till tack vare en donation från en kväkarfamilj, som vill vara anonym. De har själva varit aktivister och Stellan har också sina rötter bland aktivister.
- När min farfar var soldat under andra världskriget hjälpte han judar att fly, blev ställd inför en domstol och hamnade ett militärfängelse, pappa var vapenvägrare och jag själv har hamnat i fängelse några gånger i samband med olika aktioner.
Stellans avhandling från 2005 vid Institutionen för globala studier på Göteborgs universitet har titeln ”Ickevåldsaktion – en social praktik av motstånd och konstruktion” och sedan dess har det blivit många böcker och artiklar, men även konkreta handlingar. Han var en av initiativtagarna till Ship to Gaza, är aktiv i War Resisters’ International och har deltagit flera ickevåldsaktioner.
- Senast var jag tillsammans med 3 500 aktivister i Tyskland. Tillsammans kunde vi stoppa Vattenfalls kolbrytning några dagar. Under våren var jag några veckor i Kurdistan inom ramen för War Resisters’ International.

Eritrea

Han hade också nyligen en workshop tillsammans med aktivister från den eritreanska oppositionen. Eritrea brukar kallas Afrikas Nordkorea och är ett mycket slutet land där det är näst intill omöjligt att bedriva någon opposition. Vid den här typen av workshops har Stellan en metodik där akademiker och aktivister möts.
- Först presenterar vi den forskning som kan vara relevant och aktivisterna berättar om sina erfarenheter. Det finns ett bra begrepp, ”professors of the street and professors of the university” och vid dessa träffar delger vi varandra kunskaper och erfarenheter. Det finns inga standardlösningar, men varje situation är inte heller helt unik. Vi har en hel del fallstudier och statistik som man kan dra nytta av, men vi saknar systematiska jämförelser av de fallstudier som finns.
Ansökningarna som Stellan skickat in till olika forskningsfinansiärer handlar just om detta; att försöka se grundläggande mönster som varierar beroende på typ av kontext.
- Många säger att deras situation är helt unik och därför krävs unika lösningar, men jag tror att vi kan hitta flera gemensamma framgångsfaktorer när det gäller att förändra världen med fredliga medel.

Civilt motstånd

Att det går att förändra utvecklingen i olika länder och regioner med fredliga medel är Stellan övertygad om och tar Sydafrika som ett exempel.
- När Nelson Mandela och ledningen för ANC hade hemliga förhandlingar med regeringen var de massiva fredliga protesterna avgörande för framgången, det fanns visserligen en väpnad kamp, men den var nästan enbart symbolisk. Det civila ickevåldsmotståndet var avgörande för att förhindra att apartheidregimens fall skulle övergå i ett inbördeskrig. Nu håller mobiliseringen på att komma igång igen pga. den fortsatta ojämlikheten och denna gång är protesterna riktade mot den forna befrielserörelsen ANC.
Som planerna ser ut idag kommer Stellan att finnas på institutionen i huvudsak under vårarna och då helt fokusera på forskning, medan under höstterminerna kommer fokus ligga på det amerikanska universitetet och undervisning.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-06-28