Från biologi till sociologi

Tomas Berglund har blivit befordrad till professor i sociologi. På senare år har han intresserat sig mycket för arbetsmarknaden och arbetslivet.
- Det har hänt mycket på den svenska arbetsmarknaden som påverkar den enskilda människan. Jag har alltid varit intresserad av vad det är som har betydelse för hur människor upplever sin verklighet.

Svensk arbetsmarknad har förändrats mycket sedan 90-talet och i olika forskningsprojekt har Tomas Berglund studerat flera av dessa förändringar.
- Jag har arbetat i projekt som fokuserat på rörligheten på arbetsmarknaden. Vad är det som gör att vissa människor väljer att byta jobb medan andra väljer att stanna kvar? Det är intressant att se hur olika institutioner, till exempel trygghetssystemen som finns på svensk arbetsmarknad, har ändrats genom åren och hur detta påverkar enskilda människor.
Ett exempel är LAS, Lagen om anställningsskydd, som är en trygghet för de anställda, men som samtidigt motverkar att människor byter arbete.
- Genom principen ”sist in först ut” investerar du i trygghet hos en arbetsgivare och desto mer riskerar du om lämnar för ett nytt arbete.

Flexicurity och tillfälliga anställningar

Ett relaterat projekt som Tomas lett har studerat Flexicurity. Begreppet är kanske mest känt från den danska arbetsmarknaden och kan sammanfattas med att det skall bli lättare för arbetsgivarna att avskeda folk, samtidigt som arbetstagare kompenseras genom en generös arbetslöshetsförsäkring och omfattande aktiv arbetsmarknadspolitik .
Ett tredje område som Tomas just nu studerar är om tillfälliga anställningar leder till fast jobb i framtiden.
- Vi har fått statistik från SCB:s arbetskraftsundersökningar, AKU som sträcker sig många år tillbaka och försöker få en bild av om olika typer av tillfälliga anställningar verkligen leder till fasta jobb så småningom.

Naturintresse

Även om ett av Tomas huvudintressen har varit rörlighet på arbetsmarknaden har han varit universitetet troget ända sedan han började plugga geovetenskap när han var 19 år.
- Jag växte upp i Mariestad och har alltid varit naturintresserad och var med i Fältbiologerna. Jag flyttade till Göteborg 1986 med planen att så småningom börja läsa biologi. Men planerna ändrades efter en kväll på klubben Errols och jag började läsa filosofi, sedan statskunskap och ekonomisk historia innan jag hamnade på sociologi. Då kände jag att jag kommit rätt och på den vägen är det. Jag började min forskarutbildning 1995 och disputerade 2001 på avhandlingen Attityder till arbete i Västeuropa och USA.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-06-29