Anställningsskydd och tidsbegränsade anställningar

Välkomna på seminarium om anställningsskydd och tidsbegränsade anställningar.

Lagstadgat anställningsskydd och tidsbegränsade anställningar hänger ihop med varandra såtillvida att arbetsgivaren kan bli mer benägen att inrätta tillfälliga jobb om lagstiftningen är sträng - förutsatt förstås att tidsbegränsning tillåts.

I Sverige har andelen anställda med tillfälliga jobb ökat avsevärt sedan början av 1990-talet, men utvecklingen tycks ha planat ut under de senaste åren (16,5 procent av 16-64-åringarna år 2015 och 15,8 procent tio år tidigare).

Det finns många viktiga frågor att försöka besvara i detta sammanhang, exempelvis:

- Vad betyder den otrygghet som individer kan uppleva när de hamnar i temporära jobb?
- Är tidsbegränsad anställning en språngbräda till fastare förankring på arbetsmarknaden?
- Blir det svårare för vissa kategorier av arbetssökande att få arbete när reglerna om anställningsskydd är stränga?

Flera forskare vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet, studerar frågor av det slaget. Vid detta seminarium kommer en rad av de senaste rönen att presenteras och diskuteras.

13:15 Välkomna!

13:20-13:55 Tidsbegränsat anställd - och sedan? Effekter av en tidsbegränsad anställning på den framtida arbetsmarknadssituationen
Professor Kristina Håkansson och docent Tommy Isidorsson

13:55-14:30 Risk för marginalisering? Långsiktiga effekter av tidsbegränsade anställningar i Sverige och Norge
Professor Tomas Berglund

14:30-15:00 Kaffe

15:00-15:35 Främlingskap och förflyktigande - behovsanställdas erfarenheter av den flexibla arbetsmarknaden
Doktorand Johan Alfonsson

15:35-16:10 Anställningsskyddets stränghet i Europa: Hur påverkas tidsbegränsat anställdas trygghet?
Professor Tomas Berglund och professor emeritus Bengt Furåker

ANMÄLAN
Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till alla intresserade. Vidarebefordra gärna denna inbjudan till andra som du tror kan vara intresserade.

Vänligen anmäl dig senast den 22 februari på följande länk: till anmälan

Varmt välkommen!