• Från mellanstadielärare till professor

[2017-02-23] Hon började som mellanstadielärare och nu har hon blivit professor i sociologi. Marie Carlsons väg har inte varit helt rak, men alltid kretsat kring frågor om utbildning, demokrati, migration och mänskliga rättigheter. Hennes intresse har också fört henne till många olika länder och Marie har deltagit i flera internationella forskningsprojekt.

• Nya publikationer av Cecilia Hansen Löfstrand

[2017-02-20] Juhila, Kirsi, Raitakari, Suvi and Hansen Löfstrand, Cecilia (2017) Responsibilisation in governmentality literature, in: Juhila, K; Raitakari, S and Hall, C (eds.) Responsibilisation at the Margins of Welfare Services, Routledge, pp. 11-34. Juhila, Kirsi, Raitakari, Suvi and Hansen Löfstrand, Cecilia (2017) Responsibilities and current welfare discourses, in: Juhila, K; Raitakari, S and Hall, C (eds.) Responsibilisation at the Margins of Welfare Services, Routledge, pp. 35-56. Hansen Löfstrand, Cecilia and Quilgars, Deborah (2016) Cultural Images and Definitions of Homeless Women: Implications for Policy and Practice at the European Level, in: Mayock, Paula and Breatherton, Joanne (eds.) Women's Homelessness in Europe, Palgrave Macmillan, pp. 41-73.

• Nytt centrum sätter fokus på global migration

[2017-02-17] En mer nyanserad och faktabaserad samhällsdebatt om migrationens för- och nackdelar utifrån ett samhälls- och individperspektiv. Det är en av tankarna med det nya centrum för global migration som nu inrättas vid Göteborgs universitet.

• Forskare i media, Emma Engdahl

[2017-02-15] Emma Engdahl, docent i sociologi, medverkade igår i ett nyhetsinslag i P4 Väst där hon pratade om hur de kärleksförklaringar som läggs ut på sociala medier på alla hjärtans dag ofta visar upp en idealiserad bild av verkligheten. Även Spionen har pratat med henne och skrivit en artikel om hur det kommersialiserade kärleksbegreppet leder till depression istället för lycka.

• Forskare i media

[2017-02-13] Alla hjärtans dag och sociala medier ¿ en kombination som kan inspirera men också skapa tomrum, anser Emma Engdahl, docent i sociologi vid Göteborgs universitet, som forskar om människans behov av kärlek och vad som händer när hen inte får det behovet tillfredsställt. Hon intervjuas i en TT-artikel som fått stor spridning bland landets dagstidningar.

• Känslor och objektivitet i rättssalen

[2017-02-07] Rättvisan är blind och besluten är strikt objektiva. Så ser idealbilden ut av hur rättsväsendet skall fungera. Men det finns en annan sida av saken; de känslor som alla inblandade har, exempelvis domare och åklagare, och den emotionella information som oftast inhämtas i tysthet Åsa Wettergren fortsätter sina studier om känslor och känslohantering i domstolar. Nu skall Åsa och hennes kollegor även studera emotioner i hovrätterna.

• Äldre i fokus i senaste numret av Chefstidningen

[2017-01-26] Chefstidningen har i sitt senaste nummer (1:2017) fokus på äldres kompetens. Roland Kadefors på institutionen intervjuas om strategisk kompetensförsörjning, synen på äldre arbetskraft och den demografiska utvecklingen som bl a innebär en allt större brist på kvalificerad arbetskraft.

• Utvärderar försvaret

[2017-01-13] Institutionen har tecknat ett avtal med Försvarsmakten om ett fyraårigt forskningsbaserat utvärderingsprojekt. Projektledare är Roland Kadefors som tidigare gjort flera utvärderingar för försvaret. - För ett par år sedan var vi tre här på institutionen, Jan Holmer, Anders Östebo och jag som utvärderade ett livs- och karriärvägledningsprogram som försvaret erbjuder sina anställda. Nu vill de att vi tittar på samma program, men med fokus på nyanställda soldater och sjömän.

• Forskare i media

[2017-01-04] Ungdomar betydligt mer skötsamma än sitt rykte. Läs Sven-Åke Lindgrens artikel i Göteborgs-Posten.

• Forskare i media

[2016-12-23] Fria Tidningen har besökt Bergsjön och Mammaforum, en mötesplats för gravida och nyblivna mammor med olika sorters stöd, utbildning och integrationshjälp, där all personal är så kallade kulturdoulor. Sociologen Zaira Jagudina vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap och som forskar om bland annat migration och hälsa vid Göteborgs universitet menar att kulturdoulorna har en viktig roll i svensk mödra- och förlossningsvård: ¿Kulturdoulan sätter in fakta i ett sammanhang för kvinnan. Hon förstår kvinnans migrationshistoria och har den ofta tysta kunskapen om hur det är att vara ny i ett land. När de tolkar kan de också förklara mer djupgående och kvinnan kan fråga. Kulturdoulan har vad vi kallar tvärkulturell kompetens och den känslomässiga förståelsen för att hon själv varit i den födande kvinnans situation¿.