Forskar om barns hälsa i stor internationell studie

Nyhet: 2017-06-12

Kungliga Vitterhetsakademin har tilldelat Adel Daoud ett personligt forskningsanslag för att studera hur barns hälsa påverkas av de villkor som Internationella valutafonden (IMF) ställer på låg och medelinkomstländer. Anslaget är på tre år med möjlighet till förlängning ytterligare två år.

IMF tillkom i slutet av Andra Världskriget för att underhålla Bretton Woodssystemet. Men när detta system monterades när så övergick IMF:s roll att ekonomiskt stötta länder runt om i världen. Men stödet är också villkorat och många har kritiserat fonden för att villkoren innebär stora påfrestningar för framförallt de fattiga länderna. I huvudsak präglas villkoren av en allmän liberalisering av ekonomin med omfattande privatiseringar och avregleringar som följd.

Effekter på individer

Det finns mycket internationell ekonomisk data och flera forskningsstudier har gjorts på landsnivå för att få klarhet i vilka effekter IMF:s villkor får för ett lands ekonomi. Men relativt få studier har gjort med hjälp av information på individnivå.
- Ett av de unika bidrag som projektet ger är att vi använder individnivådata, med fokus på barns hälsa, säger Adel Daoud som är universitetslektor och docent på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap.
Datan kommer från FN:s barnfond, UNICEF, och USA:s biståndsorganisation, US-Aid och sträcker sig från 80-talet och framåt. Sammantaget har Adel och hans forskarkollegor information om nästan hälften av jordens befolkning.
- Vi kommer att analysera hälsoparametrar som exempelvis barns tillgång till vaccin, deras vikt och vilken standard hushållen har. I huvudsak kommer vi att fokusera på fattiga länder och de länder som brukar kallas för medelinkomstländer som exempelvis Brasilien och Egypten.

Bearbeta

Även om informationen är tillgänglig är den inte alltid användbar. Därför har man koncentrerat sig på tiden efter millennieskiftet och lagt ner en hel del arbete för att få informationen användbar.
- Jag arbetar tillsammans med Björn Halleröd och Hans Ekbrand på institutionen med datan och metodutvecklingen med de internationella databaserna som grund. Vi har också arbetat med att kvantifiera vikten av hur ”quality of governance” påverkar barnfattigdom runt om i världen. Dessa projekt finansieras av både Vetenskapsrådet och Wallenberg stiftelsen.

Samhällsvetenskap

Frågan om effekterna av IMF:s villkor på fattigdom är politisk laddad. Många har starka åsikter om vilka lösningar regeringar runt om i världen skall fokusera på för att förbättra levnadsstandarden hos den egna befolkningen.
- Ett kritisk perspektiv är viktigt för detta projekt men det är också viktigt att denna kritik är empiriskt driven och producerad med systematiska metoder, säger Adel. Det är centralt att utröna vad IMF gör korrekt utifrån ett barns behov.
Ett exempel på standarden för de studier som projektet siktar på att producera är studien, Impact of International Monetary Fund programs on child health, som Adel ledde och nyligen publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Samarbete

Adel hoppas på ett framtida samarbete med IMF, kanske framförallt genom att kunna publicera resultaten i några av fondens vetenskapliga tidskrifter. Ett exempel på ett sådant samarbete vore att än mer fokusera på barns behov. Redan idag finns deras behov i åtanke när IMF:s utformar programvillkor, men man skulle kunna tydliggöra deras behov mer än vad som görs idag.

Mycket resande

Även om Adel Daoud har sin bas i Göteborg och på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap tillbringar han mycket tid i Cambridge.
Projektet Born into Adjustment – Child Health in 56 Developing Countries kommer officiellt att starta i januari 2018. Då kommer han också att tillträda en tjänst på Harvard i USA så det blir en hel del resande.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03