Känslor och objektivitet i rättssalen

Nyhet: 2017-02-07

Rättvisan är blind och besluten är strikt objektiva. Så ser idealbilden ut av hur rättsväsendet skall fungera. Men det finns en annan sida av saken; de känslor som alla inblandade har, exempelvis domare och åklagare, och den emotionella information som oftast inhämtas i tysthet Åsa Wettergren fortsätter sina studier om känslor och känslohantering i domstolar. Nu skall Åsa och hennes kollegor även studera emotioner i hovrätterna.

I höstas fick forskargruppen medel från Vetenskapsrådet för att fortsätta sina studier om hur känslor spelar in i domstolarnas arbete. Det nya projektet ”Att skapa objektivitet - emotioner i juridiskt beslutsfattande” springer ur tidigare projekt – Emotioner i domstol – och i den nya projektgruppen ingår, förutom Åsa, Stina Bergman Blix från Stockholms universitet, Moa Bladini från juridiska institutionen på GU och Nina Törnqvist, kriminolog, som delar sitt arbete mellan Stockholms universitet och BRÅ (Brottsförebyggande rådet).
- I vårt nya projekt kommer vi att följa specifika mål och de inblandade domarna och åklagarna hela vägen från förundersökningen upp till förhandlingarna i Hovrätten, berättar Åsa.

Positivt med känslor

Hon har besökt många rättegångar och intervjuat de professionella aktörerna och de inser att känslorna finns med under hela processen och det behöver inte vara något negativt.
- Tvärt om. Känslor som är förknippade med intresse, engagemang, nyfikenhet, skepticism och omtanke är grundläggande för professionalitet och är viktiga för att göra ett bra arbete. Sedan är det också värdefullt att de inblandade görs medvetna om hur de tolkar emotionell information när olika personer står åtalade.
Åsa nämner exempelvis hur kvinnliga domare kan reflektera över om offret, eller gärningsmannen, är en kvinna. Skulle domslutet bli ett annat om det var en man som var förövaren eller offret?
Även om Åsas och hennes kollegers arbete kan sticka hål på myten om det objektiva beslutet har de mött positiva reaktioner från rättsväsendet. Det finns en växande medvetenhet och öppenhet för att känslor och känslohantering finns som en del i arbetet och att de understödjer besluten och då är det bra om det skapas utrymme för att förstå och reflektera över hur och på vilket sätt det sker – emotionell information som det inte reflekteras över kan leda till sämre beslut.
Resultaten från det tidigare projektet Emotioner i domstol har presenterats för framförallt domare och åklagare vid olika typer av utbildningsdagar som genomförts runt om i landet.

Följa 12 rättsfall

I det nya projektet kommer forskarna att följa 12 olika rättsfall, med fokus på grövre brott som misshandel, bedrägerier och mord, från häktningsförhandlingarna, när åklagaren väcker åtal, inför, under och efter tingsrättsförhandlingarna och vidare upp till hovrättsförhandlingarna.
- Dels kommer vi att göra kortare och längre intervjuer med åklagare och domare under processens gång, dels hoppas vi kunna ”skugga” några domare under själva rättegången. Vilka aspekter av ett mål hamnar i fokus? Hur tänker man kring målet under pågående förhandling? Och hur går diskussionerna under själva överläggningarna i tingsrätten och hovrätten? Eftersom det är olika förutsättningar i tings- och hovrätt kan det vara intressant att jämföra i vilken utsträckning den emotionella informationen förändras av att exempelvis hovrätten bara tittar på inspelade förhör från tingsrätten och hur samma bevisning kan tolkas olika i de två instanserna. Dessutom ”formas” målet av åklagares yrkanden, upplägg på sakframställningar och pläderingar som kan skilja sig åt mellan tingsrätt och hovrätt.

Projektet ”Att skapa objektivitet - emotioner i juridiskt beslutsfattande” har fått forskningsfinansiering från Vetenskapsrådet och kommer att pågå fram till och med 2019.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03