Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Drama Boreale 2018

Välkomna till Göteborg och Drama Boreale 2018, en nordisk konferens om drama/teater och utbildning där vi i år fokuserar på ett utforskade av Ensemblelärande.
Konferensen genomförs på Göteborgs universitet 6-10 augusti 2018.

Drama Boreale återkommer vart tredje år och har sedan starten 1995 alternerat mellan de olika nordiska länderna, denna är därmed den nionde i ordningen. Ytterst ansvariga är Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, men planering och genomförande sker i nära samverkan med andra institutioner vid Göteborgs Universitet samt övriga dramaorganisationer i Sverige.

Vi är mitt inne i en planeringsprocess men så här tänker vi nu; 
Vår form/tema är Ensemblelärande; ett begrepp som diskuteras inom dramapedagogik (Jonothan Neelands/Helen Nicholson mfl.), där begreppet framförallt kopplas till potentialen i det kollektiva lärandet inom drama/teater i relation till demokrati. Begreppet Ensemblelärande diskuteras även inom fältet social learning/lärande för hållbar utveckling (Arjen Wals) där lärandet liknas vid den improviserande jazzensemblens med fokus på relation och öppenhet för det ännu oformulerade, bortom existerande norm. Här – liksom inom dramafältet  – forskas om vikten av alternativa berättelser, därför att det normala, status qou, inte visat sig hållbart utan har lett till ett globalt dysfunktionellt system med bl. a ökad ojämlikhet och klimatförändringar till följd. Vi behöver därför bryta med normalparadigmet och istället röra oss mot ett paradigm som innebär störning av, inte renovering – av status quo, ett postnormalt perspektiv.

Med 2018 års upplaga av Drama Boreale vill vi både relatera – och bryta mot – föregående nordiska dramakonferenser. Vi ser tydliga spår av Drama Boreale 2015, som t ex ilskan och motviljan som teatergruppen Big Brums förre ledare Chris Coopers, visade inför att drama ses som ett verktyg för marknadsanpassning snarare än att skapa mänsklighet. Sisters Academy, som blandar performance, konst, aktionsforskning, aktivism och pedagogik. Professor Björn Rasmussen, som diskuterade kopplingar mellan dramapedagogik och den franske filosofen Rancière som ledde oss till funderingar om fokus i vårt kunskapande skulle kunna skifta från den ensamma experten till utbytet mellan deltagarna, det kollektiva lärandet. Val av konferensdesign och tema relaterar även till en svensk kritisk folkbildningstradition, uppkommen ur ett kollektivt motstånd mot rådande status quo. Vi ser också fram emot en korsbefruktning i mötet mellan drama/teater och de forskningsfrågor som diskuteras här vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet där vi forskar om motstånd, social förändring, emotioner, agens, komplexitet, konflikt, feministisk forskning etc.

Ensemblelärande kommer att vara både konferensens form och innehåll. Vi vill fokusera på det som dyker upp på konferensen, vår tillfälliga ensemble samt dramapedagogikens förmåga att relatera till det som finns bortom det existerande, det vi dramapedagoger kallar som-om-verkligheten, andra historier, scenarier bortom det existerande. 

Det som tar form i vår gemensamma dramaprocess, interaktionen mellan konferensens, kanske bortemot 150- 200 deltagare, blir därefter ett gemensamt ägt material. En gemensam skatt som alla medverkande kan relatera till och bygga vidare på genom t ex föreställningar, forskningsartiklar, nya pedagogiska innovationer. I relation till konferensen kommer vi även att undersöka olika möjligheter att utveckla kreativa former för processdokumentation och vidare hitta former för hur våra nordiska gestaltningar kan reflekteras i ett internationellt perspektiv.
Ja, riktigt vad som kommer att ta form kan vi inte veta, men vi är väldigt nyfikna...

Så med förhoppningen om att få se er här vill vi hälsa er varmt och innerligt välkomna till Göteborg i augusti 2018.

Yes, I want information about Drama Boreale 18, click for more information

Fore more information in English

Fore more information in English, click here

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2017-05-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?