Aktuella utvecklingslinjer i brottsligheten med särskild relevans för läraryrket och skolmiljön

Kursen vänder sig till dig som är ämneslärare och undervisar i ämnet sociologi på gymnasiet, och till dig som undervisar i samhällskunskap och andra samhällsvetenskapliga kurser/ämnen i gymnasium och grundskola där sociologiska perspektiv ingår.

Kursen erbjuder möjlighet för verksamma lärare att fördjupa och uppdatera sina kunskaper med aktuell forskning inom ämnesområdet sociologi. Kursens innehåll relateras väl till läraryrket, undervisning i skolan och ger möjlighet till fördjupad analys och behandling av aktuella samhällsfrågor utifrån sociologisk teoribildning och forskning.

Kursen ger en grundläggande orientering i aktuella forskningsresultat om deltagande i och utsatthet för brott, med ett särskilt fokus på brottslighet av relevans för läraryrket och skolmiljön. Trender i brottslighetens struktur och förändring behandlas tillsammans med empirisk och teoretisk forskning om orsaker till, och effektiva åtgärder mot, brott. Fokus ligger på samtida svenska förhållanden, men historiska och internationella utblickar förekommer. Träning i problembeskrivning, analys och utformning av åtgärdsförslag ingår i kursen.

Kursen ingår i kurspaket med fyra kurser på 2,5 hp vardera. Kursernas innehållsliga teman och uppläggning är utvecklat i samverkan med verksamma sociologi- och samhällskunskapslärare. Kursen ges under höstterminen 2017. Undervisningen är förlagd till sen eftermiddagstid på 16 procents studietakt över en halv termin. För information om övriga kurser hänvisas till webbplats för Korsvägen. Anmälan mm, klicka här.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2017-04-11