Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Välkomna till Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Vid institutionen bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom en rad områden. Här finns forskning om arbetsmarknad, arbetsliv, välfärdsfrågor, sociala rörelser, hållbar utveckling, miljöpolitik, rättssociologi samt brottslighet och social kontroll. Utbildningar erbjuds inom en rad områden såsom sociologi, arbetsvetenskap, personalvetenskap, kriminologi och human resource management. Institutionen har också omfattande åtaganden på flera av Göteborgs universitets utbildningsprogram, inte minst inom lärarutbildningen. Samverkan och utvecklingsprojekt bedrivs både inom forskning och utbildning med partners inom det privata näringslivet och offentlig sektor.

Institutionens egna rockvideo

Presentation av Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Jag är medveten om att jag kan uppfattas som otålig

Snart 40, disputerade för fyra år sedan och nu prefekt. Det har gått fort.
- Av någon underlig anledning har jag alltid varit intresserad av akademin, konstaterar Anna Peixoto. Bland det första jag skrev om på grundutbildningen handlade om forskningsfinansiering och avhandlingen handlar om en doktorands resa till forskare.
Så nu sitter hon där i sitt hörnrum och har knappt kommit i ordning, men hon har haft gott om tid att förbereda sig. Hon har gjort jämställdhetskartläggningar, varit med om att utveckla Arbetsvetarprogrammet, varit administratör och studievägledare förutom att forska.

I en lite vidare bemärkelse handlar intresset mycket om makt och vem som får makt (och i akademins fall vem som får forskningsanslag) och nu sitter hon själv med en viss makt och i en ny roll.
- Även om jag inte har haft någon konkret erfarenhet av chefskapet, och det hantverk som man måste lära sig, tror jag att jag kan se både vilka möjligheter jobbet ger och vilka baksidor som finns.
Mycket handlar om att styra verksamheten och här finns utmaningar och organisatoriska förutsättningar som ställer till det. Att vara formell chef för närmare 140 medarbetare skapar begränsningar i ledarskapet.
- Förutom att lära mig hantverket måste jag börja med att lyssna på vad olika delar av verksamheten tycker och tänker för att så småningom formulera någon form av vision för hur vi skall utveckla verksamheten. Det är hela tiden en balansgång mellan alla de individuella önskemål som finns och en övergripande inriktning för hur universitetet och vår institution skall utvecklas.

Nya arbetsformer

Lyssna och resonera kräver både att det finns gemensamma arenor där olika grupper kan träffas för att diskutera. Det gäller med andra ord att försöka hitta så effektiva mötesformer som möjligt och Anna tar Institutionsrådet (IR) som exempel.
- När vi träffas nu för första gången vill jag att vi just resonerar om formerna för hur IR skall arbeta, det skall bli intressant att se hur detta utvecklas. Jag tänker mig att vi så småningom kan enas om riktning och att vi därefter lättare kan ta ställning till olika initiativ som kommer, antingen inifrån verksamheten eller från någon extern part.

Uppdragsverksamhet

Sedan något år tillbaka har samverkansuppgiften seglat upp igen som en viktig del i universitetets uppdrag efter att under några år bakats in i forsknings- och utbildningsuppdraget.
- Jag tror att detta kommer att bli en viktig del under de kommande åren och vi måste både lära oss att formulera våra resultat så att de blir tillgängliga för andra grupper än forskare och vara beredda på att ta på oss fler uppdragsforskningsuppdrag. Sedan tror jag också att det är viktigt att vi är med och formulerar vad samverkan är och kan vara.

Otålig

Att vara chef är ett utsatt jobb och man får vara beredd på konflikter. Anna är intresserad av relationer och hur man organiserar verksamheter, bägge delarna tar tid att utveckla och här erkänner hon en brist.
- Jag är medveten om att jag kan uppfattas som otålig och till stora delar stämmer säkert detta.
Det gäller att gasa och bromsa samtidigt och både kunna driva utvecklingen framåt samtidigt som man inte får lämna personalen bakom sig. Ingen lätt uppgift.
- Jag är fullt medveten om detta och nu får jag se hur det går. Skulle det inte fungera är det inte konstigare än att jag får gå tillbaka till min lektorstjänst. Men nu skall det bli roligt att både lära mig hantverket och bygga upp många nya relationer, för det är ju trots allt så att jag går in i en ny roll och i denna roll skall jag samarbeta med många spännande människor.

 

Skall studera hyresgästernas inflytande

Håkan Thörn har fått drygt 6,5 miljoner från Formas för att genomföra ett treårigt forskningsprojekt som skall studera vilka effekter hyresgästernas inflytande får på hur mycket miljonprogrammets lägenheter skall renoveras.
- Vi har sett i tidigare studier att hyresgästerna vill få sina lägenheter renoverade, men inte till de höga kostnader som fastighetsägarna vill få ut genom att genomföra standardhöjande åtgärder. Projektet kommer att titta närmare på elva olika områden i Uppsala, Stockholm och Göteborg. På institutionen kommer också Elena Bogdnanova och Linda Soneryd att arbeta i projektet.

Huvudfokus för projektet blir att se hur hyresgästernas inflytande över renoveringsprocessen ser ut och om detta inflytande påverkar den sociala och ekologiska hållbarheten i stadsutvecklingen. Håkan har tidigare genomfört likande forskningsprojekt som studerat hur hyresgästerna organiserat sig och vilka konsekvenser detta får.
- Social hållbarhet innebär dels att hyresgästerna får ett reellt inflytande på renoveringarna, dels att dessa inte skall orsaka så stora hyreshöjningar att de tidigare hyresgästerna tvingas flytta. Den ekologiska hållbarheten kan exempelvis vara klimatanpassad isolering eller bara att man behåller de gemensamma tvättstugorna i stället för att varje lägenhet har sin egen tvättmaskin.

Miljonprogrammet

Sedan flera år pågår renoveringar av det så kallade miljonprogrammet, som byggdes framförallt på 1970-talet och med jämna mellanrum uppstår det konflikter mellan hyresgäster och fastighetsägare. Den stora kostnaden, och det som orsakar mest problem för hyresgästerna är stambyten då framförallt avloppsstammana byts. Ofta innebär det att hyresgästerna tillfälligt får flytta och när man ändå är igång passar hyresvärdarna på att genomföra ytterligare förbättringar. Allt kostar pengar och i slutändan höjs hyran ofta kraftigt - från 50 upp till 80%.
- Och det är här som konflikten blir påtaglig, säger Håkan Thörn. Enligt avtal skall hyresvärdarna avsätta pengar för att kunna finansiera stambyten, dessa ska alltså enligt avtal ingå i normalhyran. Men detta görs inte alltid.. Istället tar hyresvärdarna hem hela kostnaden för renoveringen genom standardhöjande åtgärder. Detta möjliggör en kraftig hyreshöjning och kan öka fastighetsvärdet avsevärt. Det är ofta detta som hyresgästerna motsätter sig.

Dialoger

Projektet skall titta närmare på hur hyresgästerna bjuds in till olika former av dialoger inför en renovering, hur hyresgästerna själva organiserar sig och om problemformuleringarna är kopplade till klass, etnicitet och kön.
Projektet är treårigt och är ett samarbete med Institutet för bostadsforskning i Uppsala.

Välkomna till ämnets dag 2018, 30/10

Under de tre senaste åren har universitetet bjudit in lärare i regionen till en fortbildningsdag.
Samhällsvetenskapliga fakulteten ansvarar för en del av utbudet. Årets tema är Extremism och populism och tre av institutionens forskare medverkar.

Programmet för Samhällsvetenskapens dagAllmän information om universitetets utbud

We like Social Sciences - Just like you do. Get to know our Faculty of Social Sciences

Meet people from our Faculty of Social Sciences and learn what they care about in the world and why they are here. The University of Gothenburg offers a number of Master's Programmes in Global Studies, Social Work, Human rights and Political Science and more: http://bit.ly/2p0zSG0

Kontaktinformation

Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Box 720, 405 30 Göteborg, Besöksadress Skanstorget 18

Karta till Skanstorget 18

Länk till kartan

Institutionens egna filmer

Då och då producerar vi små filmer för publicering på hemsidan. Nedan ligger de senast producerade. För att komma till Videogalleriet, klicka här.

Arbetsvetare - vägen mot ett nytt jobb med breda möjligheter

Sociologi - ämnet som ger dig nya perspektiv på samhället

Följ med en student - samhälls- och beteendevetenskap

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2015-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?