Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Välkomna till Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Vid institutionen bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom en rad områden. Här finns forskning om arbetsmarknad, arbetsliv, välfärdsfrågor, sociala rörelser, hållbar utveckling, miljöpolitik, rättssociologi samt brottslighet och social kontroll. Utbildningar erbjuds inom en rad områden såsom sociologi, arbetsvetenskap, personalvetenskap, kriminologi och human resource management. Institutionen har också omfattande åtaganden på flera av Göteborgs universitets utbildningsprogram, inte minst inom lärarutbildningen. Samverkan och utvecklingsprojekt bedrivs både inom forskning och utbildning med partners inom det privata näringslivet och offentlig sektor.

Reser till New Orleans för att presentera god vård

Vad kännetecknar god vård? Doris Lydahl och Cecilia Hansen Löfstrand är med i ett svensk-finskt projekt som har studerat vård och stöd i välfärdens marginaler och Doris skall presentera deras resultat på världens största konferens för Teknik och vetenskapsstudier (STS) i New Orleans, USA.

Doris kommer att ansvara för en panel på konferensen där åtta personer skall presentera sina arbeten.
- Totalt är det över 400 paneler och tusentals delegater så det är en riktigt stor konferens, konstaterar Doris.
Det svensk-finska projektet heter ”Hembesöksgeografi i välfärdens marginaler i Finland och Sverige” (https://research.uta.fi/margi/) och Doris och Cecilia har följt två verksamheter. Den ena är inom psykiatrin och den andra riktar sig mot personer som tidigare varit hemlösa.
- Vi har varit med ute på besöken och gjort observationer och dessutom intervjuat de personer som kommer ut till brukarna. I den senaste artikeln vi arbetat med har vi försökt ringa in begreppet ”god vård” och vad det betyder för dem som är ute i verksamheterna.

Riktlinjer och självständighet

Sammanfattningsvis kan man säga att de fann två modeller som kunde beskriva begreppet.
I den första modellen lyftes de olika riktlinjer fram som är utarbetade för hur ett hembesök skall genomföras.
- Där betonas att brukarna skall få hjälp med att utveckla sin självständighet och självbestämmande och på så sätt kunna stå på egna ben i framtiden. Om personalen kan få brukarna att bli mer självständiga så har de fått en god vård.
I den andra modellen betonades relationer mer och att brukarna skall få hjälp med att bygga upp sina relationer både med anhöriga och till olika företrädare för samhället.

Världens största STS-konferens

Den panel som Doris ansvarar för heter ”Etik och normer i kunskapsproduktion och andra verksamheter” och täcker ett mycket brett fält.
Konferensen heter ”4S (Society for Social Studies of Science) New Orleans” och pågår mellan 4-7 september.
 

Åsa Wettergren professor i sociologi

Åsa Wettergren forskar inom emotionssociologi, bland annat om hur känslor spelar roll för professionellt handlande i det svenska rättssystemet. Resultaten kan användas för att utveckla reflektion och medvetenhet kring centrala demokratiska värden som objektivitet och rättssäkerhet, och därmed stärka rättssystemets funktionalitet och legitimitet. Hon studerar också känslor i sociala rörelser, exempelvis klimatrörelsen, för att förstå drivkrafter för och mot aktivism.

Carl Cassegård professor i sociologi

Carl Cassegård forskar om hur miljörörelsen förändrats över tid, inte minst i fråga om utopier och framtidsvisioner. Särskilt intresserar han sig för den klimataktivism som, snarare än att teckna apokalypsen som ett framtida hot som går att avvärja, tar avstamp i redan pågående katastrofer. Med sin forskning vill han bidra till ökad förståelse för hur klimatförändringarna ger upphov till nya visioner, värderingar och praktiker, och av den roll sociala rörelser spelar i utarbetandet av dessa.

Snabbspåret för nyanlända lärare

Samah Ibrahim, Nour Shami och Maria Jansson berättar om Snabbspåret

Institutionens egna rockvideo

Presentation av Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

We like Social Sciences - Just like you do. Get to know our Faculty of Social Sciences

Meet people from our Faculty of Social Sciences and learn what they care about in the world and why they are here. The University of Gothenburg offers a number of Master's Programmes in Global Studies, Social Work, Human rights and Political Science and more: http://bit.ly/2p0zSG0

Graeme Martin gästprofessor

Graeme Martin blir gästprofessor inom Centrum för global HRM

Kontaktinformation

Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Box 720, 405 30 Göteborg, Besöksadress Skanstorget 18

Karta till Skanstorget 18

Länk till kartan

Studentexpedition

Studentexpedition

student@socav.gu.se
Besöks- och telefontid:
Måndag: 13.00 - 15.00, Onsdag-Torsdag: 9.00 - 12.00 (tisdag och fredag stängt)
Rum: G105
Telefon: 031-786 48 00
 

 

Institutionens egna filmer

Då och då producerar vi små filmer för publicering på hemsidan. Nedan ligger de senast producerade. För att komma till Videogalleriet, klicka här.

Arbetsvetare - vägen mot ett nytt jobb med breda möjligheter

Sociologi - ämnet som ger dig nya perspektiv på samhället

Följ med en student - samhälls- och beteendevetenskap

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2015-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?