Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rita kartan med ergonomisk värdeflödesnalys

Det går att komplettera traditionella värdeflödesanalyser för att identifiera belastningsergonomiska problem. Det visar Caroline Jarebrant i sin licentiatuppsats. Värdeflödesanalyser är ett vanligt verktyg inom industrin för att utveckla och effektivisera olika typer av produktionssystem.

Caroline Jarebrant är ergonom på företaget Swerea IVF och har parallellt med arbetet forskat på hur man kan komplettera ett etablerat analysverktyg med en belastningsergonomisk modul.

Lean produktion och värdeflödesanalys

Under de sista decennierna på 1900-talet utvecklades olika typer av koncept för att effektivisera industriproduktionen, framförallt i Japan. Ett av begreppen var Lean och det är utifrån denna verksamhetsstrategi som värdeflödesanalysen har sin grund. Mycket förenklat handlar det om att identifiera alla steg i en produktionsprocess och se till att varje del är optimerad ur ett flödesperspektiv. Ett betydande inslag i värdeflödesanalysen är att minimera de ”icke-värdeskapande” aktiviteterna i produktionsflödet. Verktyget är vanligast inom industrin men kan även användas för att analysera administrativa processer eller inom vården.
Det Caroline Jarebrant nu har gjort är att lägga till ett belastningsergonomiskt perspektiv.
- Parallellt med den traditionella värdeflödesanalysen ser vi på vilka arbetsmoment som ingår och om det exempelvis kan finnas några belastningsmässiga problem eller risker vid något av momenten. Genom att vi tittar på alla de enskilda delarna får vi också en gemensam helhetsbild.

Gemensamt arbete

Och det är just det gemensamma arbetet som är en av nyckelorsakerna till framgången. Vanligtvis görs analysen av produktionschefer, produktionstekniker och medarbetare i produktionsavsnitten, men målgruppen för den utvecklade formen är även representanter för fack, HR och företagshälsovården .
- Med verktyget ”Ergonomisk värdeflödesnalys” har man tillsammans ritat kartan och kan lättare se problemen och var lösningarna finns.
Hennes licentiatuppsats har titeln ”Integrering av belastningsergonomiska dimensioner i ett Leanverktyg - För proaktiva processer och mer hållbara lösningar” och verktyget utvecklades i samarbete med tre industriföretag i Västsverige.
- När utvecklingsarbetet var klart testade vi användbarheten på en underleverantör till bilindustrin och det visade sig att det var inga problem att ta till sig det nya verktyget. Det underlättar om man sedan tidigare är van vid att arbeta med värdeflödesanalyser.
- Nu är licentiatuppsatsen klar, vad blir nästa steg?
- Jag tror att vi behöver utvärdera verktyget lite mer och kanske förenkla det en aning, avslutar hon.
Seminariet där Caroline Jarebrant försvarar sin uppsats hålls på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap fredagen den 16 juni.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2017-06-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?