Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tar tåget till Snabbspåret

Under 2017 startade två kursomgångar för ”Att vara lärare i svensk skola och förskola”. Fidaa och Mohammad har båda rest långväga för att ta del av utbildningen.

Språkkafé och värdfamilj

Mohammad Al Hussein kom från Raqqa Syrien 2015 och har redan lärt sig mycket svenska.
- Jag började med en gång att lära mig språket, gick på språkkaféer och började lära mig läsa svenska. Efter några månader flyttade jag in hos en svensk familj i Färgelanda och då lärde mig mycket.
I Syrien läste Mohammad pedagogik i fyra år vid universitetet i Raqqa och hann arbeta som lärare i två månader innan kriget gjorde att han tvingades fly. Nu är han tillbaka i skolbänken vid universitetet i Göteborg.
- Mycket är sig likt, men en stor skillnad är att här får deltagarna själva ansvara för att söka reda på kunskaper. Jag har en praktikplats på en förskola i Färgelanda och även där är det viktigt att barnen själva får söka efter kunskap.
Resan med buss och tåg från Färgelanda till Göteborg tar närmre tre timmar, enkel väg, så det blir långa arbetsdagar.

Från Abu Dhabi till Lysekil

För Fidaa Birrwo har Snabbspåret blivit en familjeangelägenhet, hon och hennes man går båda på Snabbspåret. De kom till Sverige 2017. Hon, hennes man och de tre barnen bor i Lysekil och det blir en lång bussresa de dagar de skall till universitetet. Hon har arbetat som lärare på mellanstadiet i både Syrien och Abu Dhabi.
- Universitetsmiljön är ungefär densamma och det skall bli intressant att lära känna det svenska skolsystemet.

Varva teori och praktik

Snabbspåret är indelad i tre delar. Två dagar i veckan läser deltagarna teori på universitetet, två dagar är de ute på en skola och praktiserar, och den femte dagen läser de svenska.
Kursen är dessutom uppdelad i tre teman: Det svenska skolsystemets historia, organisation och värden, Sociala relationer, konflikthantering och pedagogiskt ledarskap, samt Didaktiska perspektiv och dokumentation av lärande.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2018-06-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?