Jag är medveten om att jag kan uppfattas som otålig

Snart 40, disputerade för fyra år sedan och nu prefekt. Det har gått fort.
- Av någon underlig anledning har jag alltid varit intresserad av akademin, konstaterar Anna Peixoto. Bland det första jag skrev om på grundutbildningen handlade om forskningsfinansiering och avhandlingen handlar om en doktorands resa till forskare.
Så nu sitter hon där i sitt hörnrum och har knappt kommit i ordning, men hon har haft gott om tid att förbereda sig. Hon har gjort jämställdhetskartläggningar, varit med om att utveckla Arbetsvetarprogrammet, varit administratör och studievägledare förutom att forska.

I en lite vidare bemärkelse handlar intresset mycket om makt och vem som får makt (och i akademins fall vem som får forskningsanslag) och nu sitter hon själv med en viss makt och i en ny roll.
- Även om jag inte har haft någon konkret erfarenhet av chefskapet, och det hantverk som man måste lära sig, tror jag att jag kan se både vilka möjligheter jobbet ger och vilka baksidor som finns.
Mycket handlar om att styra verksamheten och här finns utmaningar och organisatoriska förutsättningar som ställer till det. Att vara formell chef för närmare 140 medarbetare skapar begränsningar i ledarskapet.
- Förutom att lära mig hantverket måste jag börja med att lyssna på vad olika delar av verksamheten tycker och tänker för att så småningom formulera någon form av vision för hur vi skall utveckla verksamheten. Det är hela tiden en balansgång mellan alla de individuella önskemål som finns och en övergripande inriktning för hur universitetet och vår institution skall utvecklas.

Nya arbetsformer

Lyssna och resonera kräver både att det finns gemensamma arenor där olika grupper kan träffas för att diskutera. Det gäller med andra ord att försöka hitta så effektiva mötesformer som möjligt och Anna tar Institutionsrådet (IR) som exempel.
- När vi träffas nu för första gången vill jag att vi just resonerar om formerna för hur IR skall arbeta, det skall bli intressant att se hur detta utvecklas. Jag tänker mig att vi så småningom kan enas om riktning och att vi därefter lättare kan ta ställning till olika initiativ som kommer, antingen inifrån verksamheten eller från någon extern part.

Uppdragsverksamhet

Sedan något år tillbaka har samverkansuppgiften seglat upp igen som en viktig del i universitetets uppdrag efter att under några år bakats in i forsknings- och utbildningsuppdraget.
- Jag tror att detta kommer att bli en viktig del under de kommande åren och vi måste både lära oss att formulera våra resultat så att de blir tillgängliga för andra grupper än forskare och vara beredda på att ta på oss fler uppdragsforskningsuppdrag. Sedan tror jag också att det är viktigt att vi är med och formulerar vad samverkan är och kan vara.

Otålig

Att vara chef är ett utsatt jobb och man får vara beredd på konflikter. Anna är intresserad av relationer och hur man organiserar verksamheter, bägge delarna tar tid att utveckla och här erkänner hon en brist.
- Jag är medveten om att jag kan uppfattas som otålig och till stora delar stämmer säkert detta.
Det gäller att gasa och bromsa samtidigt och både kunna driva utvecklingen framåt samtidigt som man inte får lämna personalen bakom sig. Ingen lätt uppgift.
- Jag är fullt medveten om detta och nu får jag se hur det går. Skulle det inte fungera är det inte konstigare än att jag får gå tillbaka till min lektorstjänst. Men nu skall det bli roligt att både lära mig hantverket och bygga upp många nya relationer, för det är ju trots allt så att jag går in i en ny roll och i denna roll skall jag samarbeta med många spännande människor.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2018-09-07