Examen för Snabbspåret

37 lärare från Syrien har satt sig på skolbänken igen. Denna gång i universitetets lokaler. Efter 26 veckor med varvad teori och praktik var det dags för examen.

Institutionen har på uppdrag av Arbetsförmedlingen dragit igång den tredje upplagan av Snabbspåret, kursen ”Att vara lärare i svensk skola och förskola” som vänder sig till nyanlända lärare och som har arabiska som modersmål.

Studenterna har gått en introduktionskurs på 26 veckor som har gett dem en inblick i hur den svenska skolan fungerar. Snabbspåret är indelad i tre delar. Två dagar i veckan läser studenterna teori på universitetet, två dagar är de ute på en skola och praktiserar, och den femte dagen läser de svenska.
Kursen är dessutom uppdelad i tre teman: Det svenska skolsystemets historia, organisation och värden, Sociala relationer, konflikthantering och pedagogiskt ledarskap, samt Didaktiska perspektiv och dokumentation av lärande.

Utbildningen är inte en traditionell högskolekurs som ger högskolepoäng, utan skall ses mer som en orienteringskurs. För att kunna få legitimation att arbeta i svensk skola krävs för de flesta en kompletterande utbildning vid universitetet samt att nå en högre nivå på sina kunskaper i svenska.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2018-06-05