Gymnasister på besök

Ett 60-tal gymnasister har varit på besök på institutionen.
- Det är bra att få komma hit och se hur det ser ut på universitet, säger Johanna Anderzén. Själv skall jag säkert börja plugga på universitetet, men det får nog dröja några år. Just nu vet jag inte vad skulle vilja läsa.

Sedan några år medverkar institutionen på Samhällsvetenskapens dag som är en fortbildningsdag för lärare i regionen och som ligger under novemberlovet.
- Jag var här på universitetet och lyssnade på några kriminologer och tog kontakt med en av föreläsarna, Johan Rosquist, säger läraren Tobias Thorsson. Det slutade med att jag kunde ta med mig en klass för att besöka institutionen och nu är andra gången vi är här från Lerums gymnasium.

Bättre än att googla

Det är en sak att läsa broschyrer och googla om hur det är att läsa på universitetet och en annan sak att på plats få lyssna på doktorander och studievägledare inne i universitets lokaler.
- Det blir lättare att fråga och det är intressant att höra vad de forskar om, säger Alva Eriksson.
Den första timmen fick gymnasisterna en övergripande bild av hur det är att plugga på universitetet både vilka grundkurser som finns. Därefter presenterade flera doktorander sina pågående projekt. Gymnasisterna fick också information om vilka olika typer av jobb man söka om man än intresserad av att arbeta inom akademin.

Jobba och resa

Men dit är det långt, först blir det studenten för ungdomarna.
- Sedan skall jag nog jobba och resa några år, säger Amanda Karlsson. Just nu har jag ingen aning om vilka utbildningar som skulle intressera mig.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2018-02-02