Karriärstad gav SM-vinst

Amanda Jakobsson och Malin Rönnerman kan titulera sig Svenska mästare. De vann årets upplaga av Personalvetar-SM som avgjordes i Stockholm. Deras förslag, ”En karriärstad” för Försvarsmakten blev vinnande bidraget bland 19 förslag.

Personalvetar-SM anordnas varje år av fackförbundet SSR och personalvetarstudenter från Göteborgs universitet brukar abonnera på de främsta platserna de senaste åren. Tävlingen går ut på att presentera ett förslag utifrån ett case som någon av de deltagande organisationerna presenterar. Förslagen skall också gå in under årets tema, som i år var Digital HR.
- På tåget upp till Stockholm spånande vi lite om vad vi skulle göra, men eftersom vi inte visste speciellt mycket gick det inte att förbereda sig, säger Amanda Jakobsson.
Väl framme i huvudstaden fick de först några föreläsningar om digital HR och sedan var det Försvarsmaktens tur att presentera sin behov.
- Som många andra arbetsgivare står Försvarsmakten inför stora utmaningar inte minst när det gäller att rekrytera och behålla sin personal och det var detta som blev vår uppgift, säger Malin Rönnerman; kom med en idé om hur Försvaret kan uppfattas som en attraktiv arbetsgivare och hjälpa de anställda att bygga en karriär med hjälp av digital teknik.
Försvarsmaktens case presenterades kl 14.00, skulle vara inlämnad 24.00 samma dag och en treminuters presentation skulle göras kl 8.00 morgonen därpå.
- Det blev inte mycket sömn den natten, konstaterar Amanda.

Till final

När alla presentationerna var gjorda, drog sig 5-mannajuryn tillbaka för att utse tre finalister. Villkoret för att gå vidare var att idén skulle vara både innovativ och genomförbar. Finalisterna blev klara strax innan lunch och de tre lagen fick lunchen på sig att förbereda en 6 minuter lång presentation. Nej, det blev inte mycket lunch heller.
Men sedan var det klart och Amanda och Malin tog hem SM-titeln. Men vad går deras idé ut på? Malin förklarar.
- Vi tänker oss en virtuell stad full med olika hus där husen symboliserar olika tjänster som försvaret erbjuder. De anställda i Försvaret kommer till karriärstaden med sitt CV, sin befattning och annat som kan vara intressant ur karriärsynpunkt. Vi tänker oss exempelvis att man kan koppla in sina uppgifter som redan ligger på Linkedin. En viktig sak är att de anställda själva ansvarar för att lägga in alla relevanta uppgifter.

Hus i olika färger

Med dessa uppgifter som grund gör systemet att man hamnar på en gata med ett grönt hus som ligger en närmast. Det är det hus som beskriver den befattning man för närvarande har och vilka karriärvägar som finns därifrån. De hus som ligger därefter är gula innehåller befattningar som man har lättast att söka, men också information om exempelvis vilka utbildningar och kurser som saknas för att kunna söka andra jobb.
- Vi tog kockyrket som ett exempel, säger Malin. Om du vill går vidare i karriären kan man se vilka befattningar som går att söka och vi föreslår att man även kan lägga in befattningar som Försvarsmaktens samarbetspartners har. Eftersom Försvaret finns över hela landet skall alla lediga kockjobb finnas med på så sätt får man en helhetsbild av såväl Försvarets och dess samarbetspartners erbjudanden. På så sätt kan man även hitta kombinationer så att det går att arbeta både inom Försvarsmakten och på ett civilt företag.
I Amandas och Malins förslag kan också arbetsgivaren markera de hus som innehåller lediga tjänster. Den sökande kan gå in i huset, få information om de lediga jobben och vad som krävs för att söka tjänsterna.

Digital HR

Digital HR? Det är kanske inte det första man tänker på när man talar om personalvetenskap.
- Vi var också okunniga om detta, konstaterar Amanda, men föreläsningarna i Stockholm var mycket intressant. Men det finns varken någon forskningen eller några kurser på universitetet kopplat till digital HR, vad vi vet, men det måste komma.
- Så det blir Digital HR för er del när ni är färdiga till sommaren?
- Det vet jag inte, säger Malin. Arbetsmarknaden är väl hyfsad just nu, men det är vårt första jobb som vi kommer att söka. För min del är det viktigt att komma till ett företag eller organisation som tar HR på allvar.
Se Amanda Jakobsson och Malin Rönnerman presentation här.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2017-12-21