Årets HR-forskare, Lotta Dellve

Lotta Dellve har tilldelats 2018 års HR-forskningspris. Priset delas ut för att premiera värdefull forskning inom HR, organisation och ledarskap.
Lotta Dellve är professor vid Institutionen för Sociologi och arbetsvetenskap och har under många år arbetat med utveckling av ledarskap som är mer hållbart och hälsofrämjande.

Det är för utvecklingen av studiematerial med vetenskapligt kunskapsunderlag om ”Hållbart och hälsofrämjande ledarskap i vardag och förändring” som Lotta får utmärkelsen. Boken, kunskapsunderlaget och artiklarna har hon skrivit tillsammans med Andrea Eriksson vid KTH.

Lotta Dellve tillsammans med medförfattaren Andrea Eriksson

Studiematerialet innehåller teori, fakta, dialogfrågor och övningar som kan underlätta för framförallt chefer att arbeta systematiskt med att utveckla organisatorisk och social arbetsmiljö.
- Materialet har utvecklats tillsammans med praktiker och är ett resultat av många års samarbeten och forskning. Det kan användas på flera olika sätt men framförallt i kartläggning av resurser och hinder samt analys och prioritering av åtgärder som kan förbättra arbetsförhållanden.

Uppskattas av praktiker

Boken är gratis att ladda ner (https://socav.gu.se/Samverkan/hallbart-och-halsoframjande-ledarskap-och-arbetsliv/hallbart-utvecklingsarbete) och går att beställa på institutionen (genom gunilla.holmqvist@socav.gu.se) till tryckkostnadspris.
Arbetsmaterialet är populärt bland praktiker och sägs idag vara det mest använda i flera regionen och kommuner i dessa frågor.
- Det känns speciellt roligt att arbetsmaterialet lever sitt egna liv och att den uppskattas av så många praktiker, säger Lotta Dellve.

Prisas för avhandling

Det är inte första gången som forskare från institutionen fått denna utmärkelse. 2012 fick Christel Backman priset för sin avhandling "Criminal Records in Sweden. Regulation of Access to Criminal Records and Criminal Background Checks by Employers".

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2018-11-27