Skall studera hyresgästernas inflytande

Håkan Thörn har fått drygt 6,5 miljoner från Formas för att genomföra ett treårigt forskningsprojekt som skall studera vilka effekter hyresgästernas inflytande får på hur mycket miljonprogrammets lägenheter skall renoveras.
- Vi har sett i tidigare studier att hyresgästerna vill få sina lägenheter renoverade, men inte till de höga kostnader som fastighetsägarna vill få ut genom att genomföra standardhöjande åtgärder. Projektet kommer att titta närmare på elva olika områden i Uppsala, Stockholm och Göteborg. På institutionen kommer också Elena Bogdnanova och Linda Soneryd att arbeta i projektet.

Huvudfokus för projektet blir att se hur hyresgästernas inflytande över renoveringsprocessen ser ut och om detta inflytande påverkar den sociala och ekologiska hållbarheten i stadsutvecklingen. Håkan har tidigare genomfört likande forskningsprojekt som studerat hur hyresgästerna organiserat sig och vilka konsekvenser detta får.
- Social hållbarhet innebär dels att hyresgästerna får ett reellt inflytande på renoveringarna, dels att dessa inte skall orsaka så stora hyreshöjningar att de tidigare hyresgästerna tvingas flytta. Den ekologiska hållbarheten kan exempelvis vara klimatanpassad isolering eller bara att man behåller de gemensamma tvättstugorna i stället för att varje lägenhet har sin egen tvättmaskin.

Miljonprogrammet

Sedan flera år pågår renoveringar av det så kallade miljonprogrammet, som byggdes framförallt på 1970-talet och med jämna mellanrum uppstår det konflikter mellan hyresgäster och fastighetsägare. Den stora kostnaden, och det som orsakar mest problem för hyresgästerna är stambyten då framförallt avloppsstammana byts. Ofta innebär det att hyresgästerna tillfälligt får flytta och när man ändå är igång passar hyresvärdarna på att genomföra ytterligare förbättringar. Allt kostar pengar och i slutändan höjs hyran ofta kraftigt - från 50 upp till 80%.
- Och det är här som konflikten blir påtaglig, säger Håkan Thörn. Enligt avtal skall hyresvärdarna avsätta pengar för att kunna finansiera stambyten, dessa ska alltså enligt avtal ingå i normalhyran. Men detta görs inte alltid.. Istället tar hyresvärdarna hem hela kostnaden för renoveringen genom standardhöjande åtgärder. Detta möjliggör en kraftig hyreshöjning och kan öka fastighetsvärdet avsevärt. Det är ofta detta som hyresgästerna motsätter sig.

Dialoger

Projektet skall titta närmare på hur hyresgästerna bjuds in till olika former av dialoger inför en renovering, hur hyresgästerna själva organiserar sig och om problemformuleringarna är kopplade till klass, etnicitet och kön.
Projektet är treårigt och är ett samarbete med Institutet för bostadsforskning i Uppsala.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2018-10-02