Reser till New Orleans för att presentera god vård

Vad kännetecknar god vård? Doris Lydahl och Cecilia Hansen Löfstrand är med i ett svensk-finskt projekt som har studerat vård och stöd i välfärdens marginaler och Doris skall presentera deras resultat på världens största konferens för Teknik och vetenskapsstudier (STS) i New Orleans, USA.

Doris kommer att ansvara för en panel på konferensen där åtta personer skall presentera sina arbeten.
- Totalt är det över 400 paneler och tusentals delegater så det är en riktigt stor konferens, konstaterar Doris.
Det svensk-finska projektet heter ”Hembesöksgeografi i välfärdens marginaler i Finland och Sverige” (https://research.uta.fi/margi/) och Doris och Cecilia har följt två verksamheter. Den ena är inom psykiatrin och den andra riktar sig mot personer som tidigare varit hemlösa.
- Vi har varit med ute på besöken och gjort observationer och dessutom intervjuat de personer som kommer ut till brukarna. I den senaste artikeln vi arbetat med har vi försökt ringa in begreppet ”god vård” och vad det betyder för dem som är ute i verksamheterna.

Riktlinjer och självständighet

Sammanfattningsvis kan man säga att de fann två modeller som kunde beskriva begreppet.
I den första modellen lyftes de olika riktlinjer fram som är utarbetade för hur ett hembesök skall genomföras.
- Där betonas att brukarna skall få hjälp med att utveckla sin självständighet och självbestämmande och på så sätt kunna stå på egna ben i framtiden. Om personalen kan få brukarna att bli mer självständiga så har de fått en god vård.
I den andra modellen betonades relationer mer och att brukarna skall få hjälp med att bygga upp sina relationer både med anhöriga och till olika företrädare för samhället.

Världens största STS-konferens

Den panel som Doris ansvarar för heter ”Etik och normer i kunskapsproduktion och andra verksamheter” och täcker ett mycket brett fält.
Konferensen heter ”4S (Society for Social Studies of Science) New Orleans” och pågår mellan 4-7 september.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2019-08-22