Grattis till pengarna Doris!

Riksbankens jubileumsfond (RJ) har tilldelat över två miljoner till Doris Lydahl till en så kallad Flexit-tjänst. Hon kommer att dela sin tid mellan institutionen och Göteborgsregionens kommunalförbund i tre år.

Hon skall studera hur så kallad välfärdsteknik påverkar såväl brukare som de anställda.
Många anser att införandet av ny teknik kommer att lösa många av de problem som dagens, och framtidens välfärd, har. Välfärdsteknik är digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning. Dörrsensorer, video-kommunikationsteknik och robotkatter är exempel på välfärdsteknik. Men det finns också en oro inför den nya tekniken. Kommer tekniken att ersätta den mänskliga kontakten och kommer tekniken att övervaka de anställda och kanske på sikt kanske göra dem överflödiga?

Konsekvenser

Doris Lydahl skall studera vilka konsekvenser som den nya tekniken får och kommer att under de två första åren vara placerad på FoU i Väst på Göteborgsregionens kommunalförbund, men fortfarande ha en koppling kvar till universitetet. Under de sista året återkommer hon till institutionen för att avsluta projektet.
RJ har under många år stöttat ett nära samarbetet mellan universitet och samhälle genom att finansiera Flexit-tjänster.

Tre tjänster

Årets Flexit-forskare är, förutom Doris Lydahl, Anna Vogel, Stockholms universitet som i samarbete med Rädda Barnen skall leda projektet Rädda Barnen i en förändrad tid. Inramning och berättelser för organisationens nya identitet och Jenny Wiik, Göteborgs universitet som i samarbete med Lindholmen Science Park driver projektet Automatiseringen av journalistiken. Innovation, samarbete och knowledge management vid implementering av AI i nyhetsföretag

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2019-10-22