Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mycket att lära av elitklubbar

Stefan Tengblad är landets första professor i Human Resource Management, HRM. Han delar sin tid mellan Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap och Företagsekonomiska institutionen och är knuten till Centrum för global HRM.
- Jag har arbetet med dessa typer av frågor i nästan hela mitt yrkesverksamma liv och jag hoppas kunna vara med att bygga upp många intressanta nätverk.

Men först måste vi förklara var HRM är. Management, eller ledning på svenska, kan handla om många olika frågor exempelvis ekonomi, teknik, utveckling och verksamhetsutveckling.

- HRM fokuserar på ledning av mänskliga resurser och jag brukar dela upp detta i tre delar. Kärnan i HRM på ett företag eller organisation är den personalpolitik eller arbetsgivarstrategi man har. Den i sin tur påverkar nästa del, det praktiska personalarbetet, ofta utfört på en personalavdelning och den sista delen är det personalansvar som chefer har och som måste fungera i det dagliga arbetet. Det går att vidga modellen och inkludera även en fjärde del, medarbetarskap då en viktig del också är hur icke-chefer leder sig själva och andra.

Spännande samarbeten

Kunskaper om HRM kan användas inom flera områden och på institutionen finns flera som Stefan är intresserad av att samarbete med. I första hand med de som håller på arbetslivsforskning, men också områden som jämställdhetsfrågor, integration och olika typer av övervakning.

- Man kan sätta på sig HRM-glasögonen och studera hur organisationer och företag hanterar exempelvis integrations- eller jämlikhetsfrågorna.

Personalarbetet har genomgått stora förändringar, som allt annat, under de senaste åren, från att man bytt namn till HR (Human Resoruce) till att mycket av det dagliga HR-arbetet har flyttat ut till chefsledet. Detta har i sin tur inneburit att HR:s roll till stora delar har förändrats, nu är man mer en strategisk resurs som kan hjälpa den enskilde chefen.

- Det är hela tiden en balansgång mellan att centralisera HR-funktionen eller att ha HR-resurserna ute, så nära verksamheten som möjligt.

Startade nätverk

I sin avhandling studerade Stefan Tengblad hur chefsförsörjningen fungerade i olika företag och jobbade på Gothenburg Research Institute, ett forskningsinstitut på Göteborgs universitet, i många år. Därefter blev det några år i Borås och sedan ett decennium i Skövde. Gemensamt för arbetet på de tre platserna är att Stefan var med och byggde upp olika typer av nätverk mellan akademi och praktik.

- I Borås har jag medverkat i Centrum för arbetsliv och vetenskap och Skövde var jag med och startade ”Centrum för ledarskap och arbetsliv i Skaraborg” och detta fick i sin tur stå modell för Centrum för Global HRM (CGHRM) på universitet och som är den organisation som min professur är knuten till.

Ett exempel på vad denna typ av nätverk kan åstadkomma är hur den forskning om medarbetarskap som Stefan och hans kollegor gjort har påverkat Arbetsgivarverket som tagit fram en ny personalpolitik för den statliga sektorn där medarbetarskap vävts samman med den statliga värdegrunden och verksamheternas uppdrag.

- I samband med vår forskning om medarbetarskap hade vi träffar i ett av våra nätverk och i detta nätverk fanns representanter för privat och offentlig sektor samt organisationskonsulter och de var intresserade av vår forskning.

Tio år senare hade detta intresse omvandlats till en del av Arbetsgivarverkets riktlinjer som nu påverkar hela den statliga förvaltningen.

Studerat idrottsklubbar

Men det är inte bara företag och organisationer som intresserar Stefan Tengblad. Idrottsintresset i kombination med ett intresse för ledning av organisationer resulterade i ett forskningsprojekt som gick ut på hur åtta idrottsklubbar på elitnivå styrde sin verksamhet.

- Vi fann ett mycket intressant och lärorikt förhållningssätt. Efter varje match analyserades spelet och man identifierade svagheterna. På de efterföljande träningarna försökte man åtgärda svagheterna och sedan testade man det hela på nästa match. Sedan började man om igen. Nu har elitklubbar många hjälpmedel som kan analysera hur mycket spelarna springer och passar som ger ytterligare hjälp till att analysera spelet.

Man brukar kalla detta sätt att ständigt analysera, utvärdera och förändra verksamheten för ett agilt förhållningssätt och Stefan Tengblad anser att många företag och organisationer har mycket att lära från hur elitidrott ständigt strävar av att bli bättre.

Den svenska modellen

I sin nya roll som professor vid CGHRM hoppas han kunna utveckla forskningsområdet både nationellt och internationellt. Just nu studerar han den svenska modellen för arbetsorganisation, med mycket av delegerat ansvar, grupporganisation och utvecklingsarbete som drivs av medarbetares förbättringsidéer och ett coachande och demokratiskt ledarskap.

 

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2019-11-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://socav.gu.se/Nyhetsarkiv/2019/stefan-tengblad/
Utskriftsdatum: 2020-01-18