Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tyst kunnande i arbetslivet

Personer med gedigen yrkeserfarenhet har ofta en mycket god förmåga att hantera komplexa situationer som de ställs inför i arbetet. Erfarenheten i yrket har gjort att de besitter så kallat tyst kunnande eller tyst kompetens.

Tyst kunnande karaktäriseras av att det ofta är omedvetet, något man "bara gör" utifrån en magkänsla eller fingertoppskänsla. Men samtidigt som det tysta kunnandet kan vara svårt att sätta ord på, är det en oerhört värdefull resurs som får vardagen på en arbetsplats att  fungera smidigt. Många problem förebyggs eller löses på ett tidigt stadium tack vare personalens tysta kunnande, och personer som kommer i kontakt med erfaren personal kommer sannolikt att uppleva ett gott bemötande och en effektiv service.

Projektet Livspondus

Projektet Livspondus medvetandegör och synliggör denna värdefulla resurs som tyst kunnande innebär. Med hjälp av en konkret modell kan personal på en arbetsplats upptäcka, reflektera över och ta till vara sitt eget och varandras tysta kunnande. I förlängningen sprids medvetenheten om det tysta kunnandet till kollegor, och hela arbetsplatsen gagnas.

Syftet med projektet Livspondus är:

  • att synliggöra,  ta till vara och sprida tyst kunnande
  • att bidra till framtagandet av bestående strukturer för spridning av tyst kunnande
  • att undersöka om synliggörandet av tyst kunnande bidrar till en förbättrad lärandemiljö och hälsa

Samarbete

Projektet Livspondus drivs av Kriminalvården i Region Väst i samarbete med Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Europeiska Socialfonden är medfinansiär.

Broschyr

LIVSPONDUS – det tysta kunnandet

Länk

https://www.kriminalvarden.se/Livspondus

Artikel om projektet.

https://www.kriminalvarden.se/globalassets/publikationer/personaltidningen-omkrim/omkrim-nr-5-2018.pdf

Samverkanspartners

Tyst kunnande i arbetslivet är innehållet i Projekt Livspondus som drivs av Kriminalvården i Region Väst, i samverkan med universitetet.

Kriminalvården logotyp

Europeiska Socialfonden (ESF) är medfinansiär.

Europeiska Socialfonden (ESF) logotyp

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2018-11-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://socav.gu.se/Samverkan/tyst-kunnande/
Utskriftsdatum: 2020-01-18