Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om projektet

Institutionen för arbetsvetenskap genomförde under år 2008 och 2009 en undersökning av 27 organisationers sätt att förhålla sig till kompetensöverföring. I Kriminalvården visade den undersökningen att personalen önskade att organisationen blev bättre på att ta till vara erfarenhetsbaserad kompetens, det vill säga tyst kunnande. För att möta detta önskemål startades projektet Livspondus.

I projektet har man sett att när man synliggör det tysta kunnandet stärks både individer och arbetsgrupper i tilltron till sin egen och varandras kompetens. Man reflekterar, frågar och lyssnar mer i sitt vardagliga arbete. 

 ”Livspondus ger energi som skapar framtidshopp och arbetsglädje!”

Skrivet i en utvärdering om projektet vid en nätverksträff för deltagare

FAKTA:

 • Syftet med projektet är att synliggöra och sprida tyst kunnande bland Kriminalvårdens personal.

   

 • Metoden som används för att synliggöra tyst kunnande kallas för kompetenslaboratorier, eller kort och gott komplabb.

   

 • Projektet startade våren 2011 och löper till och med november 2013.

   

 • Livspondus drivs av Kriminalvården i Region Väst, i samarbete med Göteborgs Universitet, institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Europeiska Socialfonden är medfinansiär.

   

Projektets främsta resultat

I efterintervjuer och utvärderingar lyfter deltagare fram att de har vuxit i yrkesrollen, blivit modigare, och också fått en större ödmjukhet efter att de deltagit i projektet. De har idag djupare insikt  om sitt eget och andras tysta kunnande, och känner en ännu starkare gemenskap med sina kollegor än tidigare. De upplever ett bättre lärandeklimat och ökad meningsfullhet och involvering på arbetsplatsen. Många framhåller också att de reflekterar mer idag, både kring arbetet och kring sig själva. Och inte minst har projektet gett energi, framtidshopp och arbetsglädje!  

”Det främsta verktyget jag har är jag själv”

Sagt av en av deltagarna i projektet Livspondus  

 

Läs mer

Tyst kunnande i arbetslivet

I denna informationsfolder kan du läsa mer om projektet och metoden.

Tyst kunnande i arbetslivet

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2013-06-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?