• Ökat välbefinnande hos äldre trots pandemin

[2020-07-27] I början av covid-pandemin ökade välbefinnandet hos svenskar mellan 65 och 71 år, jämfört med föregående fem år. Och de som undvek sociala kontakter mådde bättre än de som inte gjorde det. Det visar en ny studie från AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet.

• Sexuella övergrepp via nätet lika allvarliga som "IRL"

[2020-07-27] Det som sker utanför nätet beskrivs ofta som IRL, in real life, vilket kan leda till uppfattningen att allt som sker på internet är mindre verkligt. För barn som utsätts för sexualbrott via internet är dock både traumat och konsekvenserna högst verkliga. Det visar en ny licentiatavhandling från Göteborgs universitet.

• Pessimism och oro i 2010-talets sista SOM-undersökning

[2020-06-25] Fler svenskar tyckte att Sverige var på väg åt fel håll, oron inför framtiden ökade och brottslighet klättrade på dagordningen. Få oroade sig för pandemier, arbetslöshet eller ekonomisk kris. Detta visar analyserna av 2010-talets sista SOM-undersökning, som nu presenteras i forskarantologin Regntunga skyar.

• Otippat små Gretaeffekter på svensk opinion

[2020-06-18] Trots att klimataktivisten Greta Thunberg uppmärksammats mycket i media de senaste två åren är hennes direkta effekter på svensk miljö- och klimatopinion hittills mer blygsamma än forskarna förväntat. Den senaste nationella SOM-undersökningen visar att miljö- och klimat frågorna fortsatt blivit allt viktigare för svenskarna under 2019, men kopplingen till Gretas kamp är tveksam. Vad gäller befolkningens miljöattityder och gröna beteenden syns på kort sikt inga förändrade mönster.

• Programmet klart till årets MR-dagar

[2020-06-15] Nu släpps programmet till Mänskliga Rättighetsdagarna som äger rum 3¿5 december på Uppsala Konsert & Kongress ¿ och en stor del av årets program kommer att ta upp hur coronapandemin och de restriktioner som har införts för att stoppa dess framfart påverkar de mänskliga rättigheterna.