• Ny handbok ska göra samhällsvetenskapliga fältstudier säkrare

[2020-08-13] Under senare år har det blivit alltmer riskfyllt att genomföra fältstudier för att samla in forskningsdata, särskilt i regioner som kännetecknas av våldsamma konflikter och förtryckande regimer. Nu sammanfattas råd och rön för säker fältforskning inom samhällsvetenskapen i en nyutkommen handbok.

• [2020-08-13] 2018 införde regeringen ett nytt examensmål i högskoleförordningen, om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer i åtta professionsutbildningar. Jämställdhetsmyndigheten fick i uppdrag att erbjuda utbildningsinsatser och kunskapsstöd till lärosäten med dessa professionsutbildningar. Nu släpps en ny studie om lärosätenas utbildningsbehov i arbetet med att införa examensmålet i sina professionsutbildningar.

• Ökat välbefinnande hos äldre trots pandemin

[2020-07-27] I början av covid-pandemin ökade välbefinnandet hos svenskar mellan 65 och 71 år, jämfört med föregående fem år. Och de som undvek sociala kontakter mådde bättre än de som inte gjorde det. Det visar en ny studie från AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet.

• Sexuella övergrepp via nätet lika allvarliga som "IRL"

[2020-07-27] Det som sker utanför nätet beskrivs ofta som IRL, in real life, vilket kan leda till uppfattningen att allt som sker på internet är mindre verkligt. För barn som utsätts för sexualbrott via internet är dock både traumat och konsekvenserna högst verkliga. Det visar en ny licentiatavhandling från Göteborgs universitet.

• Pessimism och oro i 2010-talets sista SOM-undersökning

[2020-06-25] Fler svenskar tyckte att Sverige var på väg åt fel håll, oron inför framtiden ökade och brottslighet klättrade på dagordningen. Få oroade sig för pandemier, arbetslöshet eller ekonomisk kris. Detta visar analyserna av 2010-talets sista SOM-undersökning, som nu presenteras i forskarantologin Regntunga skyar.