Nyheter

• Våra forskare i media, Emma Engdahl: Det ligger en hel människa i sjukhussängen

[2018-11-09] Att förberedas för en operation där livmodern ska tas bort. Vad gör det med en som människa, kvinna och individ? I sjukhussängen reflekterar sociologen Emma Engdahl över hur man kan förbli sig själv.

• Hur mår läkaren på andra sidan appen?

[2018-10-25] Pauline Georgy fick pris för sin uppsats i arbetsvetenskap

• Våra forskare i media, Christoph Haug intervjuad i P4 Göteborg

[2018-10-24] Christoph Haug har blivit intervjuad i P4 Göteborg om Göteborg stads försök att mäta hur talartid är fördelad mellan män och kvinnor i stadens styrelser och nämnder.

• Civilsamhället, arbetsmarknaden och migranter

[2018-10-24] Vad är det för mekanismer som gör att migranter kommer in på en arbetsmarknad? Ett internationellt forskningteam skall studera hur lokala initiativ från olika delar av civilsamhället påverkar migranters möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Man kommer att studera sammanlagt fyra områden i Göteborg och Birmingham och kartlägga likheter och skillnader.

• Skall studera 1,5 generationens invandrare

[2018-10-24] I ett mobilt Europa kommer många tusen personer till Sverige från Polen och Rumänien och övriga EU för att arbeta. På senare år väljer flera EU-medborgare att förenas med familjen i Sverige och bosätta sig här under längre tid. Hur upplever barn och unga familjens migration? Hur bygger de relationer i det nya landet och över gränserna? Oksana Shmulyar Gréen är med i ett projekt som fått pengar från Forte för att studera barns och ungas relationsskapande efter återförening med invandrade föräldrar från Polen och Rumänien i Sverige.

• När förbättringar blir försämringar

[2018-10-22] Det här kommer att handla om insatser för att förbättra arbetsmiljön - som är verkningslösa, och om egenföretagare ute i skogen - som har dålig lönsamhet. Texten handlar också om porösa arbeten och förbättringsförsämringar. Samtalet mellan föreläsaren och den tidigare studenten pendlar mellan stort och smått, men kärnan är hela tiden hur vi skall få ett hållbart arbetsliv, alltså ett produktionssystem som både är effektivt för företagen och samtidigt erbjuder en god arbetsmiljö för maskinförarna.

• Våra forskare i media, Håkan Thörn: Bättre bostäder - men till vilken kostnad?

[2018-10-18] Håkan Thörn är intervjuad i tidningen ETC Göteborg med anledning av att han fått finansiering till ett forskningsprojekt som skall studera hur hyresgästerna påverkas av renoveringen av miljonprogrammet.

• Skall studera hyresgästernas inflytande

[2018-10-17] Håkan Thörn har fått drygt 6,5 miljoner från Formas för att genomföra ett treårigt forskningsprojekt som skall studera vilka effekter hyresgästernas inflytande får på hur mycket miljonprogrammets lägenheter skall renoveras. - Vi har sett i tidigare studier att hyresgästerna vill få sina lägenheter renoverade, men inte till de höga kostnader som fastighetsägarna vill få ut genom att genomföra standardhöjande åtgärder. Projektet kommer att titta närmare på elva olika områden i Uppsala, Stockholm och Göteborg. På institutionen kommer också Elena Bogdnanova och Linda Soneryd att arbeta i projektet.

• Våra forskare i media, Bengt Larsson

[2018-10-16] Tidningen Bohusläningen har intervjuat Bengt Larsson med anledning av statistiken över vilka yrken där man tjänar mest, och minst.

• Våra forskare i media, Hans Ekbrand

[2018-10-15] Att de två tjejer som misstänks för branden i Gottsunda inte var elever på skolan är inte överraskande. Det säger Hans Ekbrand, universitetslektor vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, som forskat om motiven bakom skolbränder, till Uppsala Nya Tidning (låst artikel).