• Lärare uppmärksammas för pedagogisk skicklighet

[2020-04-02] Christel Backman har en utmärkt pedagogisk förmåga, enligt Göteborgs universitet som nu tilldelat henne titeln "excellent lärare". Vi ställde några frågor för att få veta mer om hennes syn på lärarprofessionen och pedagogik.

• Fackligt samarbete i Europa

[2020-04-01] Bengt Furåker och Bengt Larsson är författare till en nypublicerad bok om fackligt samarbete i Europa. Boken sammanfattar ett rigoröst forskningsarbete vars unika delar tidigare publicerats i spridda sammanhang.

• Otillräcklig samhällsorientering för nyanlända

[2020-03-30] Nyanlända får information om det svenska samhället som inte är behovsprövad och som är kraftigt förenklad, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet. De som tar fram nationellt utbildningsmaterial för denna samhällsinformation förhåller sig till kritiska röster snarare än att säkerställa att insatsen baseras på vetenskaplig kunskap.

• Vinnande uppsats visar på tilltro till sexköpslagen

[2020-03-26] Agnes Svensson, student vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, har vunnit första pris i Brottsoffermyndighetens uppsatstävling 'Brottsoffer i fokus' för sin studie om våldsutsatthet i samband med sexköp.

• Analys av främlingsfientligt diskussionsforum prisas

[2020-03-23] I en vetenskaplig artikel har Anton Törnberg och Mattias Wahlström analyserat innehållet i ett främlingsfientligt diskussionsforum i sociala medier. Nu prisas deras arbete med Segerstedtpriset för bästa artikel i tidskriften Sociologisk Forskning.

• Våra forskare i media, Bengt Larsson

[2020-03-09] Bengt Larsson är intervjuad för temanummer om individuell lönesättning i Facktidskriften ESSENS

• Våra forskare i media, Johan Alfonsson

[2020-03-02] Johan Alfonsson skriver i dagens DN (2/3): Anders Hansens grova förenklingar gör individen skyldig.

• Dessa demonstrerade för klimatet

[2020-02-24] Klimatstrejkerna framställs ofta som ungdomsprotester, men inför demonstrationerna i september försökte organisatörerna att få fler vuxna att delta. Forskningsrapporten visar tydligt att andelen vuxna bland demonstrationsdeltagarna ökade markant mellan mars och september.

• Våra forskare i media, Mattias Wahlström

[2020-02-24] Greta Thunberg har haft större påverkan på dem som deltar i Fridays for Futures demonstrationer i Sverige än i andra länder. Det visar en forskarstudie Ekot rapporterar om som har genomförts av forskare på universitet och högskolor i 16 länder. En av forskarna bakom rapporten är Mattias Wahlström, docent i sociologi.

• Våra forskare i media, Christel Backman: Effekten av övervakningskameror.

[2020-02-03] Christel Backman intervjuas i SVT om forskningen om effekterna av övervakningskameror. - Vissa typer av brott, till exempel våldsbrott, minskar i regel inte med fler kameror