• Våra forskare i media: Ylva Ulfsdotter Eriksson

[2018-04-19] Varför har vissa jobb låg status och vissa jobb hög status? SVT Nyheter tar hjälp av sitt kostymförråd och Ylva Ulfsdotter Eriksson, sociolog och lektor, för att reda ut detta.

• Ann-Sofie Hermansson: Vi behöver ny forskning

[2018-04-18] Arbetslivets villkor måste tillbaka på den politiska agendan säger kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson, och för att klara nuvarande och framtida utmaningar krävs mer forskning. - Något har gått snett när sjukskrivningstalen hela tiden ökar och jag vet inte vad det beror på.

• Våra forskare i media: Håkan Thörn

[2018-04-09] 50 år efter mordet på Martin Luther King är hans protester fortfarande lika relevanta. Håkan Thörn har skrivit en kulturartikel i Aftonbladet.

• Våra forskare i media: Patrik Vulkan. Många vill ändra på LAS

[2018-04-09] ¿ De som har en mer trygg position, som inte oroar sig för att de inte ska kunna få ett nytt jobb, de är mer positiva till sådana här förändringar i Las, säger Patrik Vulkan och nämner tjänstemän och höginkomsttagare.

• Våra forskare i media: Ylva Ulfsdotter Eriksson

[2018-03-29] Ylva Ulfsdotter Eriksson är intervjuad i Unionens medlemstidning, Kollega, om jobbet och individens identitet. ¿ Drivkraften till jobbet ska hämtas från dig själv och din egen kraft och lust. Resultatet av dina ansträngningar bedöms sedan som en prestation, säger hon.

• Våra forskare i media: Josefin Persdotter

[2018-03-26] I veckans upplaga av Konflikt i Sveriges radion P1(24/3) var temat; Mens, moms och makt. Om det allt mer politiserade blodet. Varför har aktivister, företag och politiker fått upp ögonen för mensen som politisk fråga? Josefin Persdotter intervjuades.

• Ny bok om kärlek och depression

[2018-03-15] Kärlek och lycka är begrepp som hänger tätt samman. Men är det i dag viktigare att tala om kärlek och depression? I sociologen Emma Engdahls bok "Depressive Love - A Social Pathology" undersöks hur våra nära relationer kan orsaka depression.

• Våra forskare i media: Bengt Furåker

[2018-03-14] Nättidningen Affärsliv24/Västerbottenskuriren skriver om att män byter jobb oftare än kvinnor. -Delvis har det nog att göra med att kvinnor i högre utsträckning jobbar i offentlig sektor, där rörligheten ofta är rätt så liten, Bengt Furåker, seniorprofessor i sociologi och arbetsvetenskap.

• Doris Lydahl fick pris för bästa artikel

[2018-03-13] Doris Lydahl har tilldelats Torgny T. Segerstedts pris för bästa artikel i Sociologisk Forskning år 2017. Hon delar utmärkelsen med Mehek Muftee från Stockholms universitet. Priset delades ut på årets upplaga av Sociologidagarna som i år var förlagda till Lund.

• Professor med inriktning mot känslor

[2018-03-13] Åsa Wettergren är ny professor i sociologi, hennes inriktning är emotionssociologi som handlar om att studera känslor och förnuft i samverkan i olika typer av sociala sammanhang. I Åsas fall i organisationer, sociala rörelser och migration. - Jag har framförallt studerat rättsväsendet. Det finns en föreställning om att "känslor inte hör hemma" i domstolarna som ska vara rationella och objektiva. Men min forskning visar på omfattningen av känslor och känslomässiga processer och att de har betydelse både för att kunna utföra arbetet över huvud taget och för de beslut som fattas, inklusive domar.