Ann-Sofie Hermansson: Vi behöver ny forskning

Nyhet: 2018-04-18

Arbetslivets villkor måste tillbaka på den politiska agendan säger kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson, och för att klara nuvarande och framtida utmaningar krävs mer forskning.
- Något har gått snett när sjukskrivningstalen hela tiden ökar och jag vet inte vad det beror på.

Anna Peixoto, Fredika Lagergren, Tommy Isidorsson, Ann-Sofie
Hermansson och Lotta Dellve medverkade i arbetsvetarnas konferens.

Varje år träffas lärare, forskare och doktorander i arbetsvetenskap till en ämneskonferens och nu var det Göteborgs tur att vara värd. I år kom forskare från Västsverige, Dalarna, Skåne och stockholmsregionen och förutom att diskutera hur ämnet skall utvecklas i samverkan med det omgivande samhället ägnades den andra dagen åt skrivprocessen, framförallt inritad mot studenter och doktorander. Inbjudna till konferensen var Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson och Fredrika Lagergren, vicerektor vid GU för samverkansfrågor.

Från truck till kommun

Hermansson beskrev sin egen resa från truckförare på Volvo till att ha det högsta politiska ansvaret för landets andra stad. Resan gick via ett antal års studier på Sociologen vid Göteborgs universitet.
- Att gå från produktionen på Volvo till studier på universitetet var en kulturkrock av rang. Bara det att ägna flera timmar på ett seminarium för att diskutera vad ”arbete” är var en minst sagt underlig känsla.
Men studierna blev en viktig del i hennes utveckling och tillsammans med erfarenheterna från att ha arbetat ute i produktionen och det fackliga och politiska arbetet gjorde att hon till slut sa ja till att ta över ordförandeklubban för Socialdemokraterna i Göteborg.
- Nu är jag den högste arbetsgivarrepresentanten i Göteborg med 55 000 anställda och vi gör många fantastiska saker här i stan. Men jag oroas mycket av den utslagning från arbetslivet som sker framförallt inom kvinnodominerade yrken. Arbetet är en viktig del av självbilden och därför måste vi lyfta upp arbetslivsfrågorna högst upp på den politiska dagordningen.

För små marginaler

Allt förändras och utvecklas, såväl inom privat- som arbetslivet, men Ann-Sofie Hermansson betonar att det måste finnas öar av trygghet mitt i förändringen.
- Nu har vi organiserat arbetet så att det inte finns några marginaler. I exempelvis hemtjänsten är arbetet hårt styrt och varje hembesök och arbetsuppgift har fått en viss tid som den skall ta. Skulle någon äldre behöva lite extra hjälp och omtanke påverkar det hela arbetsschemat. För att kunna komma ikapp måste personalen arbeta hårdare. Det går en eller annan gång, men det är inte hållbart i längden.
Ann-Sofie Hermansson har funderat mycket kring orsakerna till de arbetsrelaterade sjukskrivningarna och kommit fram till att det oftast handlar om otillräcklighet. Viljan och ambitionen är större än de resurser som finns tillgängliga.
- Här behöver vi mer forskning. Vi måste veta vad orsakerna till problemen är och förslag på förändringar. Detta är avgörande för arbetslivet, jämställdhetsarbetet och faktiskt hela den demokratiska utvecklingen.

Samverkan aktuellt

Fredrika Lagergren är förhållandevis nyutnämnd vicerektor med ansvar för samverkansfrågor. Dessa har haft ett skiftande inflytande på universitetsvärlden och nu har de återigen blivit aktuella. Själva begreppet och hur man skall mäta samverkan har diskuterats flitigt under senare år och nu har frågeställningarna hamnat ner på fakultets- och institutionsnivå.
- Jag samtalar med många olika aktörer, framförallt inom vårt universitet, för att skapa mig en bild av samverkansområdet och denna typ av sammankomster är mycket viktiga.
Diskussionerna bland arbetsvetarna kretsade mycket kring relationerna mellan akademin och det omgivande samhället och att det inte enbart skall vara en ensidig kommunikation, från universitetet ut till samhället. Begreppet ”ömsesidighet” var ett begrepp som användes, samtidigt som det betonades att akademins roll är att kritiskt granska förhållanden och skeenden.

Måste löna sig

En viktig aspekt för att utveckla samverkansområdet är hur meriteringssystemet skall se ut. På ett eller annat sätt måste det löna sig för den enskilde forskaren eller för institutionen att satsa på samverkan. Just nu pågår det ett arbete som skall utmynna i att samverkansarbetet skall påverka medelstilldelningen till institutionerna. Det förekommer även ett arbete är samverkansarbete skall bli meriterande vill tjänstetillsättningar.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03