OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Familjen, arbetslivet och det digitala

Nyhet: 2019-03-27

Det är framförallt två begrepp som sammanfattar Anna Hedenus forskning; digitalisering och arbetslivet. Det som i första hand intresserar henne är vilka effekter digitaliseringen får för individen som arbetstagare, men också i relation till privatlivet.
Den 5 april håller hon sin docentföreläsning.

En docentföreläsning skall sammanfatta forskarens undervisning och forskning. De projekt som Anna har deltagit i har framförallt handlat om attityder till arbete, yrkesvägledning och hur arbetsgivare använder nätet i samband med rekrytering av nya medarbetare. Just nu är hon med i ett nordiskt projekt om hur digitaliseringen driver utvecklingen av framtidens arbetsliv.

- Jag har intresserat mig för de förväntningar som arbetsgivarna har på sina anställa i förhållande till hur de utnyttjar nätet i allmänhet och sociala medier i synnerhet. Gränserna mellan privat och publikt suddas ut och många förväntar sig att man skall vara aktiv ute på nätet, men det finns också krav på hur man skall bete sig i olika fora.

Krav att intressera sig för det nya

Att vara aktiv på nätet kan också betyda att man är intresserad av nya trender och detta är något som arbetsgivare är intresserade av. Men man är också intresserade av hur de anställda resonerar och reflekterar över både sitt egna beteende och vilka konsekvenser detta kan få.

- Arbetsgivarna förväntar sig att man både är aktiv på nätet och kan reflektera hur detta påverkar medarbetarens liv, både privat och professionellt.

Att bejaka förändring ses om positivt men det har också ett pris.

- Det finns alltid en risk att det ständigt blir en jakt på det som är nytt och att denna jakt sliter på medarbetarna. Man måste kunna få vila i sin kompetens och känna att man duger.

I de studier som genomförts märks inga avgörande skillnader i arbetsgivarnas attityder oavsett om det är privata företag eller offentliga organisationer eller om de är stora eller små organisationer.

- Men vi har inte kunnat nå småföretagen så dem vet vi inte mycket om.

Utveckla kompetens

Ett område som ligger i närheten av arbetslivets digitalisering är arbetsgivarnas efterfrågan på ny kompetens. Här gäller det både vidareutveckling av befintlig personal och rekrytering av nya medarbetare.

- Vi har sett att det finns vissa skillnader mellan arbetare och tjänstemän. Generellt kan man säga att arbetarna får mer hjälp med att vidareutveckla sig medan tjänstemännen förväntas ta egna initiativ. Andra grupper som riskerar att komma i kläm är äldre och personer som har svårt med det svenska språket.

Ständig balans

I den ständiga jakten på ny kompetens finns samtidigt en risk att företagen tappar etablerade kompetenser, kanske i samband med att medarbetare går i pension eller slutar av andra skäl. Det är hela tiden en balansgång mellan att behålla kompetens och få tag i ny.

- För man vet ju inte vilken kompetens som kommer att vara värdefull i framtiden.

Titeln på Anna Henenus docentföreläsning är: ”Ideala anställda: självpresentationer, normer och stereotyper i arbetslivet” och kommer att hållas den 5 april kl 13:15, lokal Husaren.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03