Forskare studerar klimatdemonstranter

Nyhet: 2019-03-15

Vid fredagens klimatdemonstrationer runt om i Europa delade ett internationellt nätverk av forskare ut enkäter till demonstranterna. Initiativtagare är docent Mattias Wahlström vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, tillsammans med Katrin Uba, statsvetare vid Uppsala universitet.

– Vi är en internationell forskargrupp som studerat olika typer av demonstrationer runt om i världen, så det är med hjälp av dem som vi kan dela ut enkäterna, säger Mattias Wahlström.

I en eller flera städer i Belgien, Holland, Italien, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern och Österrike delades mellan 500 och 1000 enkäter ut i varje stad.

– Vi har utvecklat en metod när det gäller att dela ut enkäter i samband med demonstrationer. Tack vare den kan vi jämföra resultaten i de olika demonstrationerna.

Förutom mer allmänna, breda frågor om ålder, kön och hur demonstranterna fick information om demonstrationen, frågar forskarna också hur demonstranterna ser på Greta Thunbergs roll, vilka känslor klimatfrågan väcker, och vilken tilltro de har till regeringar, myndigheter och marknaden för att kunna lösa klimatfrågan.

Greta Thunberg startade sin demonstration den 20 augusti och under hösten har forskarna fått ett allt större intresse av att följa hur proteströrelsen har utvecklats. När det annonserades att en stor manifestation skulle hållas fredagen den 15 mars beslöt forskarna sig för att samla in data i form av enkäter. Eftersom det har varit en mycket kort framförhållning har de inte fått några forskningsmedel till enkäten utan har gjort den ofinansierad.

– Vi ville fånga detta unika tillfälle och förhoppningsvis kan vi få medel i framtiden för att vetenskapligt analysera den data som vi samlar in. Men oavsett om vi får pengar eller inte kommer vi att skriva en kort rapport i vår som förhoppningsvis kan berika det allmänna samtalet om de klimatutmaningar som vi har, säger Mattias Wahlström.

För mer information:
Mattias Wahlström, telefon: 031–786 4830, e-post: mattias.wahlstrom@gu.se