Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur mår läkaren på andra sidan appen?

Nyhet: 2018-10-25

Det började med en inloggning på en app och slutade med en prisbelönt uppsats i arbetsvetenskap. Pauline Georgys uppsats om läkarnas arbetsmiljö i distansvården fick AfA:s och Prevents stipendium ”Utmärkt arbetsmiljöuppsats” till samhällsvetare.

Digital distansvård, i dagligt tal doktor på nätet, har exploderat de senaste åren. Uppenbarligen finns det behov från patienter att snabbt komma i kontakt med en läkare för enklare åkommor. En smarttelefon, en app och inloggning med mobilt Bankid är det enda som behövs.

- Jag provade själv för första gången sommaren 2017 och blev positivt överraskad, säger Pauline Georgy. Samtidigt dök det upp en hel del frågor om hur läkaren på andra sidan hade det.

Sökte på Linked In

Eftersom hon gick sista året på Arbetsvetarprogrammet och det var dags för uppsatsskrivning dröjde det inte länge förrän en idé till uppsats vad född. Hon letade reda på läkare på Linked in som uppgav i sina profiler att de arbetade som läkare online, kontaktade de vårdföretag som erbjuder vård över nätet och efter ett tag hade hon fått tag i tio läkare som hon kunde intervjua. Det visade sig att det var en stor blandning av hur mycket de distansarbetade, från heltid till timanställda. Många kombinerade en fast anställning med att jobba extra.

Det varierade också stort var de arbetade, det kunde vara i hemmet medan vissa företag erbjöd en arbetsplats.

- Om du sammanfattar vad läkarna sa, vad blir det då?
- Med detta sätt att arbete kommer patienten i fokus, det är ju detta de är utbildade för; att ta hand om patienter. De uppskattade också friheten och flexibiliteten i jobbet. De har inflytande över när de vill jobba och var de kan jobba.

Flera hade erfarenheter av att antingen arbeta på vårdcentraler eller på sjukhus och de har upplevt stressen av att det alltid står patienter på kö vilket innebär att de hoppar över lunch och fika. De upplever också att de ständigt bli avbrutna i jobbet och att det är många möten.

- Nackdelar med att jobba som nätläkare?
- Givetvis finns de nackdelar också. Flera säger att de saknar kollegor och att de riskerar att missa sin kompetensutveckling. Flera sa också att de kanske inte kommer att jobba som nätläkare under resten av sitt arbetsliv, men att för tillfället var de mycket nöjda.

Fysiska arbetsmiljön

Flera företag har också en chattfunktion där läkarna lätt kan komma i kontakt med sina kolleger och chefer oavsett var i landet de finns.
En aspekt som kanske hänger ihop med att doktor-på-nätet är en förhållandevis ny företeelse är problem med den fysiska arbetsmiljön. Arbetsgivaren står inte för utrustningen som bord, stol och dator och detta innebär lätt att man sitter vid en arbetsplats som inte är bra i längden.

- Någon satt på golvet hemma och någon vid köksbordet. Tidigare forskning visar att det lätt blir brister i den fysiska arbetsmiljön vid hemarbete, säger Pauline. Så på sikt måste arbetsgivaren se till att läkarna får bra arbetsplatser för att förebygga arbetsmiljöproblem.

Positiv uppmärksamhet

Paulines uppsats har uppmärksammats på flera håll, Läkartidningen har skrivit om den och hon själv har skrivit ett blogginlägg för föreningen ”Forum för Health Policy”om sina slutsatser. Hon har även skickat uppsatsen till några av de företag som bedriver verksamhet på nätet.

- De har varit mycket positiva och många hade inte reflekterat över de arbetsmiljöaspekter som uppkommer i samband med distansarbete och vilken roll som arbetsgivaren har.

Uppsatsen heter ”Medarbetare på distans – en kvalitativ studie om läkares upplevda arbetsmiljö i den digitala distansvården” och juryns motivering lyder: ”Uppsatsen berör den tekniska utvecklingens påverkan på våra arbetsmiljöer genom att undersöka arbetsmiljön i den digitala distansvården. Uppsatsen har identifierat ett mycket aktuellt och tämligen ungt fenomen inom den svenska sjukvården och inom arbetsmiljöforskningen – den digitala distansvården.
Den digitala distansvården diskuteras ofta flitigt i medierna och då oftast ur ett patientperspektiv, men uppsatsen riktar uppmärksamheten till den fysiska och psykosociala arbetsmiljön för de som utför arbetet, dvs läkarna.
Resultaten visar på många fördelar men identifierar även flertalet nackdelar med det digitala arbetssättet. Således bidrar uppsatsen med ny kunskap som kan användas till att skapa nya lösningar och förbättringar av den ofta hårt belastade sjukvården och därmed borde resultaten vara intressanta även för den breda allmänheten.
Uppsatsen visar upp ett gediget arbete med god teoriankrytning, referenshantering, relevant metodbehandling samt intressant diskussion beträffande resultaten."

Priset ”Utmärkt arbetsmiljöuppsats” är uppdelat i två priser på 15 000 kr vardera. Det ena priset går till en samhällsvetenskaplig uppsats medan det andra priset går till en ingenjör/teknisk uppsats. Den andra delen gick till två studenter från Chalmers.
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?