Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Komplexa utmaningar för samhällsvetenskapen

Nyhet: 2017-03-06

Vad har fiskstim, fågelflockar och den arabiska våren, då flera diktaturer föll våren 2011, gemensamt? Jo, det är komplexa system som har sina egna logiker. Anton Törnberg har i sin avhandling ”The Wicked Nature of Social Systems, a complexity approach to sociology” kopplat ihop teorier om komplexa system med samhällsvetenskapliga frågor.

Varför ändrar helt plötsligt flocken med kajor riktning och flyger åt motsatt håll? Det finns ingen ledarfågel och det finns ingen uppenbar anledning till kursändringen. Det går inte att förutsäga hur en fågelflock rör sig över himlen, men man vet att fågelflocken har en uppsättning beteenden som kan inträffa.
Teorier om komplexa system har vuxit kraftigt under de senaste åren och framförallt inom naturvetenskapen är det den dominerade förklaringsteorin på många olika fenomen. Det kanske vanligaste exemplet är resonemangen att en fjärils vingslag nere i Amazonas djungler kan orsaka orkaner uppe i USA genom att en oändlig rad med händelser interagerar med varandra.
Vi människor ingår också i olika komplexa system och den arabiska våren är ett bra exempel på fenomen som vid en första anblick helt oförklarligt kan uppstå, men studerar man händelseförloppet med hjälp av teorier om komplexa system går det att identifiera mekanismer som är generella för alla dessa system. En sådan faktor är att det är omöjligt att i förväg identifiera startögonblicket. Få kände till Mohammed Bouazizi förrän han begick självmord i småstaden Sidi Bouzid i Tunisien och ingen kunde förutsäga att denna tragiska händelse blev den tändande gnistan som gjorde att flera regimer och diktatorer förr.
- Vi brukar kalla det komplexa samspelet mellan enskilda delar och stora strukturer för emergens och detta samspel finns i alla komplexa system, säger Anton Törnberg.

Studerat i Mexiko

Han har i sin avhandling kopplat ihop teorier om komplexa system för att studera dynamiker inom sociala rörelser, bland annat har han varit i Mexiko och studerat ett folkligt uppror mot, i första hand polisförtryck, men som sedan resulterade i ett allmänt uppror i en region.
I ett annat arbete har han studerat hur diskussionerna på diskussionsforumet Flashback utvecklas inom vissa områden.
- Vi ville studera hur spridningen av diskussionerna såg ut när det gällde frågor om islamofobi och antifeminism. I grunden hade vi teorierna om komplexa system och sedan använde vi oss av olika automatiska textanalysverktyg.
De laddade ner allt som skrivits på Flashback, 50 miljoner inlägg, och använde en matematisk algoritm för att gå igenom materialet och kategorisera det efter de villkor som forskarna satt upp. Sakta växte en sorts karta fram som beskrev ämnena, vilka kopplingar de hade sinsemellan och hur mönstret varierade över tid.
- För att få en mer kvalitativ bild genomförde vi dessutom kritiska diskursanalyser då vi själva läste inläggen och analyserade dem.

Big Data

Stora datamängder som automatiskt lagras brukar kallas för ”Big Data” och var mycket omskrivet för några år sedan. Analysmetoderna för att exempelvis hitta mönster i dessa enorma datamängder utvecklas hela tiden, men inom samhällsvetenskapen är inte metoderna så vanliga än.
- Jag tror att detta beror på att de samhällsvetenskapliga forskarna är ovana vid att arbeta med stora datamängder, men jag är övertygat att detta kommer att växa snabbt de närmaste åren. De som kommit längst med automatisk textanalys är de stora säkerhetstjänsterna runt om i världen.
Detta belyser ett av många problem med denna typ av metoder och hur dessa kan brukas och missbrukas.
- Jag har funderat mycket på detta. Det går inte att stoppa kunskapsutvecklingen och det är definitivt bättre att både resultaten och metoderna lyfts fram i den offentliga debatten än att de göms undan i säkerhetstjänsternas arkiv.

Vann med två veckor

På tre av de fyra artiklarna i avhandlingen står det två ”Törnberg”, Anton och Petter.
- Vi är bröder och han och jag började faktiskt våra doktorandstudier samma dag. Han har varit doktorand på Chalmers och jag här på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Vi har även blivit klara samtidigt, men han vann racet. Han disputerar två veckor före mig.
Anton Törnberg försvarar sin avhandling, ”The Wicked Nature of Social Systems, a complexity approach to sociology” den 10 mars kl 13.15 i sal Dragonen.

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?