När förbättringar blir försämringar

Nyhet: 2018-10-22

Det här kommer att handla om insatser för att förbättra arbetsmiljön - som är verkningslösa, och om egenföretagare ute i skogen - som har dålig lönsamhet. Texten handlar också om porösa arbeten och förbättringsförsämringar.
Samtalet mellan föreläsaren och den tidigare studenten pendlar mellan stort och smått, men kärnan är hela tiden hur vi skall få ett hållbart arbetsliv, alltså ett produktionssystem som både är effektivt för företagen och samtidigt erbjuder en god arbetsmiljö för maskinförarna.

Platsen är sjätte våningen i LO:s hus på Järntorget i Göteborg. De olika fackförbunden delar på kontoret och i korridoren finns broschyrer och kampanjmaterial. Julius Petzäll Mendonca är egentligen anställd av GS-facket i Stockholm men försöker arbeta någon dag i veckan på göteborgskontoret. Det blir ändå mycket pendlande mellan hemmet på västkusten och huvudkontoret i Stockholm.
För några år sedan gick han Arbetsvetarprogrammet vid Göteborgs universitet och nu är han anställd på GS-facket som organiserar folk som arbetar inom skogs-, trä- och den grafiska branschen.
Jörgen Winkel har kommit med tåget från Malmö. Han har i hela sitt yrkesverksamma liv forskat om arbetsmiljön, mycket om belastningsproblem och hållbara produktionssystem. Nu är han professor emeritus på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, men arbetar fortfarande. I jobbet ingick också att föreläsa på exempelvis Arbetsvetarprogrammet.
Det var så de träffades, Jörgen och Julius, under några föreläsningar för ett par år sedan. Det var Julius som återupptog kontakten.
Klicka här för att fortsätta läsa

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03