Ny bok om kärlek och depression

Nyhet: 2018-03-15

Kärlek och lycka är begrepp som hänger tätt samman. Men är det i dag viktigare att tala om kärlek och depression? I sociologen Emma Engdahls bok "Depressive Love - A Social Pathology" undersöks hur våra nära relationer kan orsaka depression.

"Depressive Love - A Social Pathology" släpps den 6 februari på det London och New York baserade förlaget Routledge. Boken tar upp frågan hur två så motsatta fenomen som kärlek och depression uppstår i våra intima relationer. Exempel från litteraturen, musiken och fotografins värld studeras och analyseras, precis som vardagslivet i form av e-post-, sms-och messenger-konversationer.
Med denna empiriska bas använder Engdahl olika sociologiska, psykoanalytiska och filosofiska teorier om kärlek, depression och emotioner för att förstå varför depressiv kärlek är ett verkligt problem i dagens samhälle. Här möter vi tänkare som Simmel, Alberoni, Barthes, Hochschild, Illouz, Bauman, Hegel, Honneth, Ehrenberg, Han, Lévinas, Freud, Lacan och Kristeva.

- Det slog mig att kärlek och depression ofta uppträder tillsammans i konsten, vetenskapen och det vardagliga samtalet. Jag ställde mig frågan vad det beror på och ville utforska sambandet mellan kärlek och depression, säger Emma Engdahl. Jag kom fram till att den depressiva kärleken ofta framställs som ett ideal i de berättelser och bilder som omger oss i dagens samhälle. Den depressivt älskande människan är dessutom både anställningsbar och framgångsrik på relationsmarknaden. Samtidig är depressiv kärleken något som leder till psykiskt lidande och samvetskval. Man skulle kunna säga att våra försök att förkroppsliga vissa ideal i samhället har förvrängts så att vi inte längre får den tillfredställelse som utlovas.

Boken gavs ut på svenska 2016 (Depressiv kärlek - en social patologi, Daidalos förlag) och kommer nu att nå en världspublik genom den bearbetade versionen på engelska. Emma Engdahl är docent i sociologi vid samhällsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet och har tidigare gett ut böckerna "A theory of the emotional self" och "Konsten att vara sig själv".
I samband med utgivningen kommer ett samtal om kärlek och depression mellan Åsa Nilsonne och Emma Engdahl att äga rum.
Datum: 16 mars
Tid: 13.15 - 15.00

Arrangör: Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs Universitet.
Plats: Sprängkullsgatan 25-26, D 241
Samtalet är öppet för allmänheten och inträdet är fritt.

Kontakta författaren: Emma Engdahl, emma.engdahl@gu.se

AV: