Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya korta kurser för lärare

Nyhet: 2017-12-05

Det går fortfarande att söka två av vårens fortbildningskurser för lärare; Vad är sociologi? och Sociala relationer klass, kön, etnicitet. Kurserna riktar sig främst till lärare i samhällskunskap på gymnasiet.
- Vi har sett ett stort intresse bland lärare som varit ute några år, säger Oskar Engdahl, viceprefekt och utbildningsansvarig vid institutionen. Man kan säga att det finns två anledningar till att man kan gå dessa kurser, dels är de nyttiga om man undervisar i exempelvis samhällskunskap eller kriminologi, men kurserna kan också vara användbara för att förstå varför skolmiljön ser ut som den gör.

Skolan är en del av samhället och skolan påverkas givetvis av de villkor som finns runt den och det kan kanske vara svårt för skolledningen och lärarna att förstå skolans och elevernas situation.


- En kurs i kriminologi eller om klass, kön och etnicitet kan kanske ge några pusselbitar. Exempelvis kan den kriminologiska forskningen ge insikter om vad man kan göra, och inte bör göra om det finns mycket kriminalitet i och omkring skolan.

Samverkan mellan lärarutbildningen och skolan

Det har under lång tid funnit idéer inom universitetets lärarutbildning om att skapa möjligheter för yrkesverksamma lärare att återkomma till universitetet för kortare utbildningar. På Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap har det sedan många år funnits ett nätverk mellan gymnasielärare, främst inom samhällsvetenskap, och institutionen och i detta nätverk har kurserna diskuterats. Resultatet har blivit fyra kurser på 2,5 högskolepoäng.
- Vi har utformat kurserna så att det skall passa yrkesverksamma, de ligger på sen eftermiddagstid, innehåller 6-7 undervisningstillfällen och pågår i 10 veckor, säger Oskar Engdahl. Både ämnena sociologi och kriminologi är förhållandevis nya på gymnasieskolan och det är många lärare som vill fördjupa sina kunskaper. Därför är vår ambition att både förmedla grundläggande kunskaper i ämnet och presentera det aktuella forskningsläget.

Gemensam ingång

För att underlätta för lärare och skolledare att hitta kurser som universitetet ger finns en gemensam ingång http://korsvagen.blogg.gu.se/. På denna sidan kan man sedan navigera sig runt bland utbudet. För att hitta mer information om kurserna i sociologi och kriminologi kan man också gå in på institutionens hemsida, http://socav.gu.se/utbildning/fortbildning-for-larare

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?