URBSEC flyttar in

Nyhet: 2018-05-21

Forskning om urban trygghet och säkerhet växer. Sedan många år har URBSEC fokuserat på detta område och nu är det dags att ta ytterligare ett steg. Institutionen, Västra Götalandsregionen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tecknat ett avtal om finansiering för tre år framåt.

Under våren har URBSEC (Centrum för urban trygghet och samhällssäkerhet) och Michael Landzelius flyttat till institutionen. Han var föreståndare för URBSEC 2011-2017 när verksamheten var en centrumbildning vid GU och Chalmers, och kommer att fortsätta driva verksamheten när den nu ombildas vid GU.
- Vi har ett brett kontaktnät inom forskarvärlden, men också inom Göteborgs stad och regionen. Ett exempel är nätverket ”Säkraplatser Väst” som startade i mars. Detta är en nationell satsning kring situationell brottsprevention som initierats av forskare vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) och stöds av Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). URBSEC och institutionen är värdorganisation för det regionala nätverket.

Intressant forskningsnod

För institutionens del ser prefekt Jan Carle flera intressanta kopplingar.
- För det första tangerar URBSECs verksamhet flera av våra forskningsområden som exempelvis polisforskningen och konflikthantering. Sedan kan vi utveckla våra nätverk med hjälp av URBSECs kontakter med Göteborgs stad, regionen och olika statliga myndigheter.
Generellt kommer anslagen till forskning och säkerhet att öka menar Jan Carle och exempelvis har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Brottsförebyggande rådet (BRÅ) fått mer resurser.
- Då är det bra att vi har en forskningsnod med etablerade kontakter inom såväl forskarvärlden som det omgivande samhället.

Koordinera

URBSEC har som övergripande mål att engagera forskare i samverkan kring angelägna praktikanknutna frågor där forskning behövs för att öka samhällets förmåga att förebygga, motverka, reducera och bättre hantera konflikter, risker, hot, otrygghet, osäkerhet och kriser. URBSECs syfte är:

• Att initiera, koordinera och utveckla integrerade former av fler- och tvärvetenskaplig forskning i samverkan mellan akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle
  • Att utgöra en nod och mötesplats för olika slags samverkansaktiviteter: kunskapsspridning, utbildningsinsatser, utvecklings-, innovations-, och forskningsprojekt
  • Att skapa produktiv ömsesidighet i samverkan – från behovsidentifikation och problemformulering till projektgenomförande och nyttiggörande av forskningsrön.

Verklig och inbillad oro

Många upplever samtiden som otrygg på flera olika sätt och det finns många områden där frågor om trygghet och säkerhet blir aktuella. Förutom de vanliga områden, som exempelvis kriminalitet och risk för terrorattentat, finns en verklig eller inbillad oro för ekonomisk säkerhet, it-säkerhet, klimatet och oro för den personliga integriteten.
En av utmaningarna för URBSEC och de projekt som kommer att initierats är att både identifiera reella utmaningar och föreslå lösningar som motverkar särintressen och är demokratiskt förankrade.

Fyra områden prioriteras

Under de kommande åren kommer fyra områden att prioriteras: hur samhället skall styras för att öka säkerheten på olika områden, hur den digitala omvandlingen påverkar samhället, individer och näringslivet, hur vi bygger en säker och hållbar infrastruktur samt hur vi skapar en hållbar samhällsstruktur som både kan minimera riskerna och, när något har hänt, har en förmåga att snabbt återhämta sig.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03