Våra forskare i media, Erica Nordlander. Så styr vår uppväxtmiljö vad vi vill jobba med

Nyhet: 2019-12-03

Redan vid sju års ålder har de flesta barn format en uppfattning om vad de vill och kan jobba med i framtiden. Faktorer som klasstillhörighet och kön begränsar barnens syn på sina möjligheter.

- Det visar att det inte är barnens förmågor som styr vad de vill jobba med, utan klass och kön. Även om Sverige traditionellt har varit ett land med högre social mobilitet än många andra länder kan vi se samma mönster här, säger Erica Nordlander, universitetslektor vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-03