Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Prisad för bästa sociologiska artikel 2017

Doris Lydahl har tilldelats Torgny T. Segerstedts pris för bästa artikel i Sociologisk Forskning år 2017. Hon delar utmärkelsen med Mehek Muftee från Stockholms universitet.
Priset delades ut på årets upplaga av Sociologidagarna som i år var förlagda till Lund.

Doris Lydals artikel " Visible persons, invisible work?: Exploring articulation work in the implementation of person-centred care on a hospital ward" är en del i hennes avhandling och juruns motivering låter: En välskriven etnografisk studie, skriven på engelska, där personcentrering inom hälso- och sjukvården, så som den tillämpas på en vårdavdelning på ett svenskt sjukhus, står i fokus. Det rör sig om ett holistiskt men standardiserat förhållningssätt till patienten, som innebär att sjuksköterskorna måste lära sig en mängd nya arbetsuppgifter, och förutsätts överge sina gamla arbetssätt. I artikeln visas hur sjuksköterskorna, för att verksamheten ska fungera, måste ägna sig åt en hel del arbetsuppgifter som formellt inte existerar och inte erkänns, s.k. articulation work, för att hantera händelser som det nya personcentreringssystemet inte har förutsett. Sjuksköterskorna måste alltså utföra en hel del osynligt arbete för att det nya förhållningssättet till patienter ska fungera i praktiken.
Förutom äran får pristagarna dela på 10 000 kronor.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?