Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Reser till New Orleans för att presentera god vård

Vad kännetecknar god vård? Doris Lydahl och Cecilia Hansen Löfstrand är med i ett svensk-finskt projekt som har studerat vård och stöd i välfärdens marginaler och Doris skall presentera deras resultat på världens största konferens för Teknik och vetenskapsstudier (STS) i New Orleans, USA.

Doris kommer att ansvara för en panel på konferensen där åtta personer skall presentera sina arbeten.
- Totalt är det över 400 paneler och tusentals delegater så det är en riktigt stor konferens, konstaterar Doris.
Det svensk-finska projektet heter ”Hembesöksgeografi i välfärdens marginaler i Finland och Sverige” (https://research.uta.fi/margi/) och Doris och Cecilia har följt två verksamheter. Den ena är inom psykiatrin och den andra riktar sig mot personer som tidigare varit hemlösa.
- Vi har varit med ute på besöken och gjort observationer och dessutom intervjuat de personer som kommer ut till brukarna. I den senaste artikeln vi arbetat med har vi försökt ringa in begreppet ”god vård” och vad det betyder för dem som är ute i verksamheterna.

Riktlinjer och självständighet

Sammanfattningsvis kan man säga att de fann två modeller som kunde beskriva begreppet.
I den första modellen lyftes de olika riktlinjer fram som är utarbetade för hur ett hembesök skall genomföras.
- Där betonas att brukarna skall få hjälp med att utveckla sin självständighet och självbestämmande och på så sätt kunna stå på egna ben i framtiden. Om personalen kan få brukarna att bli mer självständiga så har de fått en god vård.
I den andra modellen betonades relationer mer och att brukarna skall få hjälp med att bygga upp sina relationer både med anhöriga och till olika företrädare för samhället.

Världens största STS-konferens

Den panel som Doris ansvarar för heter ”Etik och normer i kunskapsproduktion och andra verksamheter” och täcker ett mycket brett fält.
Konferensen heter ”4S (Society for Social Studies of Science) New Orleans” och pågår mellan 4-7 september.
 

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?