Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konsten att bygga robusta kulturer

Thomas Jordan har gett ut en ny bok tillsammans med två kollegor, Att bygga en robust samarbetskultur.
- I de tidigare böckerna har jag ofta beskrivit hur konflikter på en arbetsplats uppkommer och hur man kan hantera dem. Denna gång har vi inriktat oss på det förebyggande arbetet.

I alla sammanhang där människor möts uppstår det förr eller senare konflikter och det behöver inte alltid vara negativt, en konflikt kan också driva utvecklingen framåt. Men det händer ibland att konflikten blir destruktiv och skapar låsningar som är svåra att komma ur.

Thomas Jordan har sedan 90-talet forskat, undervisat, handlett och arbetat med arbetsplatskonflikter och fått en stor erfarenhet av hur det ser ut på arbetsplatser där konflikter uppstår.

- Det finns några faktorer som medverkar till att man får en konflikt; svagt och otydligt ledarskap med dålig insikt om vad som sker på arbetsplatsen, kanske i kombination med konflikträdsla. Sedan finns det mer organisatoriska orsaker som en obalans mellan krav och resurser och en otydlig styrning av verksamheten.

Något som också Thomas Jordan lyfter fram att det ofta saknas forum, eller arenor där man på arbetsplatsen tidigt kan lyfta upp problem som på sikt skulle kunna utvecklas till en allvarlig konflikt.

Lite forskning – lång erfarenhet

Trots att det alltid funnits konflikter på arbetsplatser finns det förvånansvärt lite forskning om vilka faktorer som orsakar arbetsplatskonflikter. Trots detta kan Thomas Jordan konstatera att de ovan nämnda faktorerna är bland de vanligaste.

- Vi har genomfört uppdragsutbildningar under många år för olika typer av chefer och i utbildningen ingår det att kursdeltagarna skall skriva en fallbeskrivning. Jag har läst över 200 sådana beskrivningar så det går att se vissa genomgående mönster.

I sin förra bok ”Konflikthantering i arbetslivet” var fokus på hur man kan arbeta med konflikthantering och i slutet fanns det ett kort avsnitt om hur det förebyggande arbetet kan läggas upp. I den nya boken ”Att bygga en robust samarbetskultur” är upplägget det omvända.

Thomas Jordan har skrivit boken tillsammans med två erfarna konsulter, Helén Carlson och Anette Olheim som under många år har varit anlitade av företag och organisationer. De tre ger handfasta råd hur en chef kan göra för att skapa förutsättningar för en mer robust samarbetskultur.

Skapa forum

- Vissa saker som påverkar klimatet på arbetsplatsen har sina orsaker i strukturer som cheferna själva har svårt att påverka. Men visst kan den enskilda chefen göra en hel del, exempelvis att skapa en mötesplats där man träffas regelbundet för att checka av så att allt fungerar och ta upp de saker som inte gör det.

Många chefer sitter i en rävsax där de upplever att de inte hinner skapa förändringar som på sikt skulle underlätta både deras egna arbete och skapa en psykosocial arbetsmiljö som gynnar dem själva och medarbetarna. Men det behöver inte vara några omvälvande förändringar och den tid och kraft som chefen lägger ner på en förändring kan ses som en investering som hen och organisationen får tillbaka med råge.
Boken ”Att bygga en robust samarbetskultur” ger ut av Gleerups förlag.

 

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?