Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Age Cap - Centrum för åldrande och hälsa

AgeCap är en centrumbildning för samarbete mellan fem forskargrupper från olika discipliner vid Göteborgs universitet:

▪ Neuropsychiatric Epidemiology Research Group (EPINEP)
▪ Adult Development and Aging Research Group (ADA-Gero)
▪ Frail Elderly Support Research Group (FRESH)
▪ Labour Market Exit and Living Conditions in Old Age (LEXLIV)
▪ Neurochemistry Research Group (NeuroChem)

I de olika grupperna ingår drygt 85 forskare och forskningspersonal från psykiatri, psykologi, sociologi, neurovetenskap och hälsovård kommer att samarbeta i syftet att utföra multidisciplinära studier och utbildningsaktiviteter relaterade till förmågor hos äldre. Det gemensamma målet är att möjliggöra äldre personers kapabilitet – förmåga att utföra handlingar av värde för att nå ökad livskvalitet och delaktighet i samhället. Den samlade kunskapen inom centrat kommer ha bred tillämpning från politiskt beslutsfattande till individuellt välmående. Centrat kommer även att fostra unga forskare i multidisciplinär äldreforskning.

Vid institutionen för sociologi och arbetsvetskap bedrivs inom ramen för AgeCap forskning äldre i arbetskraften, orsaker och konsekvenser av pensionering och äldres välbefinnande och hälsa. I den senare kategorin ingår ett nyligen startat tvärvetenskapligt projekt om hur sociala och genetiska faktorer i samverka påverkar risken att utveckla Alzheimers sjukdom och demens. Projektet finansieras av Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

Kontaktperson på institutionen är Björn Halleröd.

För mer information, klicka här för att komma till AgeCaps hemsida.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-04-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?