Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Age Cap - Centrum för åldrande och hälsa

AgeCap är en centrumbildning för samarbete mellan fem forskargrupper från olika discipliner vid Göteborgs universitet:

▪ Neuropsychiatric Epidemiology Research Group (EPINEP)
▪ Adult Development and Aging Research Group (ADA-Gero)
▪ Frail Elderly Support Research Group (FRESH)
▪ Labour Market Exit and Living Conditions in Old Age (LEXLIV)
▪ Neurochemistry Research Group (NeuroChem)

I de olika grupperna ingår drygt 85 forskare och forskningspersonal från psykiatri, psykologi, sociologi, neurovetenskap och hälsovård kommer att samarbeta i syftet att utföra multidisciplinära studier och utbildningsaktiviteter relaterade till förmågor hos äldre. Det gemensamma målet är att möjliggöra äldre personers kapabilitet – förmåga att utföra handlingar av värde för att nå ökad livskvalitet och delaktighet i samhället. Den samlade kunskapen inom centrat kommer ha bred tillämpning från politiskt beslutsfattande till individuellt välmående. Centrat kommer även att fostra unga forskare i multidisciplinär äldreforskning.

Vid institutionen för sociologi och arbetsvetskap bedrivs inom ramen för AgeCap forskning äldre i arbetskraften, orsaker och konsekvenser av pensionering och äldres välbefinnande och hälsa. I den senare kategorin ingår ett nyligen startat tvärvetenskapligt projekt om hur sociala och genetiska faktorer i samverka påverkar risken att utveckla Alzheimers sjukdom och demens. Projektet finansieras av Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

Kontaktperson på institutionen är Björn Halleröd.

För mer information, klicka här för att komma till AgeCaps hemsida.

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-04-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://socav.gu.se/centrumbildningar/age-cap/
Utskriftsdatum: 2020-01-27