Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

LEXLIV - Labour Market Exit and Living Conditions in Old Age

Forskningsprogrammet bidrar till kunskap om välfärdskonsekvenser av den generellt mer flexibla och uppskjutna pensionsåldern. LEXLIV undersöker aspekter av kapabilitet i organisationer samt för individer och olika grupper för ett allt längre arbetsliv, över systemnivåer (individ, arbetsplats, privatliv och samhällsnivå) och tid.

Ett syftet är att bättre förstå hur tillgång till eller frånvaro av resurser på ett område kan påverka resurser och kapabilitet inom andra områden. Vi studerar om det finns särskilda mönster och praktiker kopplade till hur olika aspekter av kapabilitet utvecklas och relaterar till varandra över tid. Studierna har systemteoretiskt och intersektionellt perspektiv i analys av samspelande nivåer och dess betydelse för kapabilitet i olika grupper påverkar arbets- och levnadsvillkor på äldre dagar. Ett annat syfte är att studera organisationers förutsättningar och olika former av organisering för att behålla arbetskraften i allt högre åldrar. Dessa studier har institutionellt perspektiv i analys av aktörers praktiker i olika kontext. Ett tredje syfte är att beskriva modeller som har förutsättningar att stärka dessa.

I programmet används flera olika metoder: Upplevelse av pensionering som val och brytpunkt i ett liv undersöks genom kvalitativa djupintervjuer. Förekomst och utveckling av kumulativa nackdelar och fördelar studeras genom registerstudier och paneldata som sträcker sig över många år. Organisatorisk kapabilitet studeras i konsortier med aktiva företag. Dessutom görs fördjupade kvalitativa fallstudier i organisationer med intervjuer och observationer. Överbryggning mellan fallstudier och enkätstudier görs också genom medarbetarenkäter i de studerade organisationerna.

Programmet ingår i Centrum för åldrande och hälsa - AGECAP och består av forskare från Göteborgs Universitet: Institutionen för Sociologi och Arbetsvetenskap, Företagsekonomiska institutionen, Institutionen för Psykologi och Sahlgrenska Akademin – i samarbete med andra lärosäten, t ex Umeå Universitet, Högskolan Borås, Wuppertal Universitet,.SRH Hochschule Berlin och The M.S. University of Baroda och Narsee Monjee Institute of Management Studies.

Programtid: 2014-2021
Projektledare: Lotta Dellve, Ewa Wikström, Björn Halleröd
Projektmedarbetare: Karin Allard, Rebecka Arman, Tomas Berglund, Mattias Bengtsson, Robin Jonsson, Roland Kadefors, Roy Liff, Marita Flisbäck, Hans Martin Hasselhorn, Daniel Seldén, Shawanda Stockfelt, Linda Åhlström, Maria Wolmesjö
Finansiär: FORTE Dnr 2013 2300 samt FORTE Dnr 2016 2015-01006; 2017-00030
 

Pågående projekt inom LEXLIV

(mer information och kontaktuppgifter, se kolumnen till vänster)

  • Pensionering – upplevelse och meningsskapande processer
  • Demens – samspelet mellan sociala och genetiska riskfaktorer
  • Hälsa, anpassningsmöjligheter och attityd till att arbeta med hälsoproblem
  • Organisatorisk kapabilitet
  • Värdeintegrerande praktiker för kapabilitet bland chefer, arbetare och brukare i äldreomsorgen
  • Arbetsdeltagande, välbefinnande och vårdanvändning i en åldrande befolkning: Betydelser av arbetsmarknad, pensionssystem, arbets- och levnadsförhållanden bland män och kvinnor

 

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2017-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?