A method for Effect Modifier Assessment in ergonomic intervention studies - The EMA-Method

Ergonomisk interventionsforskning inkluderar studier där forskare introducerar eller följer förändringar i arbetsmiljön i syfte att mäta effekter på riskfaktorer och/eller hälsa. I den systematiska reviewn av Westgaard & Winkel (2011) konkluderades bl a att det förekommer många ändringar i och kring produktionssystem som kan medföra effekter på muskuloskeletal och mental hälsa och/eller motsvarande riskfaktorer; t ex olika former för downsizing (inkl rykten om downsizing), ledarstil och parallell-interventioner. Utfallsvariabler för både interventions- och kontrollgrupper kan därför påverkas av sådana kontextuella faktorer som inte ingår i den undersökta interventionen, dvs effektmodifierare. Dessa kan dessutom påverka det undersökta utfallet i interventions- och kontrollgrupperna på olika sätt. Potentiell effekt modifiering bör därför estimeras för både interventions- och kontrollgrupper avseende den undersökta perioden. Denna typ av estimeringar verkar forskningen inte beakta på ett acceptabelt sätt inom den ergonomisk interventionsforskningen.

Mot denna bakgrund utvecklar vi en metod för bedömning av eventuella effektmodifieringar (”Effect Modifier Assessment”: EMA metoden). Vi inkluderar även en preliminär undersökning av dess tillämplighet i två interventionsstudier på ett danskt sjukhus.

Projektet genomförs i samarbete mellan Dr Kasper Edwards (huvudförfattare) vid Department of Management Engineering, Danmarks Tekniska Universitet och professor emeritus Jörgen Winkel vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet och Department of Management Engineering, Danmarks Tekniska Universitet.

Projekttid

Ett manuskript kommer att inskickas till en internationell peer-reviewed vetenskaplig tidskrift under 2017.

Extern finansiering

The Danish Working Environment Research Fund (#46-2010-09) and the healthcare authority in the county of VästraGötaland, Skaraborg Hospital, Sweden (#SkaS 00203-2011).

Jörgen Winkel

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2017-10-13