Användningen av hyresarbetskraft

Omfattning, motiv och förklaringar till varför arbetsgivare använder hyresarbetskraft i ett komparativt perspektiv.

Inhyrning av arbetskraft är en mycket aktuell men omtvistad fråga. Den forskning som finns om inhyrningens omfattning och arbetsgivarnas motiv för detta gjordes när bemanningsbranschen fortfarande var ganska ny i Sverige. Idag är inhyrning ett institutionaliserat bemanningsalternativ men också omdiskuterat med starka politiska åsiktsskillnader. Det finns därför ett stort behov av forskning som belägger hur inhyrningen faktiskt ser ut och som förklarar hur inhyrningen påverkar arbetsmarknaden.

Syftet är att analysera användningen av hyresarbetskraft i Sverige 2002 och 2012. Utvecklingen i Sverige jämförs också med Storbritannien där inhyrning är vanligare och där arbetsmarknadslagstiftningen är betydligt mer liberal.

Syftet kan brytas ned till följande frågeställningar:
a)Vilka är de viktigaste orsakerna till att arbetsgivare anlitar uthyrningsföretag? Hur har motiven förändrats?
b)Hur har den djupa lågkonjunkturen påverkat arbetsgivares användning av hyresarbetskraft?
c)Hur skiljer sig inhyrningsmönster mellan Sverige och Storbritannien, mellan olika branscher, sektorer och arbetsplatsstorlekar? Hur har utbredningen av hyresarbetskraft förändrats?
d)Hur kan förändringar som skett förklaras?

För att få jämförbara data över svenska arbetsgivares användning av hyresarbetskraft avser vi att metodiskt replikera den studie som vi genomförde 2002. Vi avser därför att åter samdistribuera en enkät med SCBs kortperiodisk sysselsättningsstatistik och konjunkturstatistik över vakanser (KS). Kring KS enkäter finns sedan många år en fungerande organisation såväl på SCB som på de olika arbetsställena. Genom KS får vi också information om antalet anställda, anställningsformer med mera. Genom att replikera en tidigare studie kan vi med större säkerhet uttala oss om faktiska förändringar. Den brittiska datan utgörs av WERS 2011, en återkommande survey ställd till arbetsgivare. De båda datainsamlingarna innebär alltså goda möjligheter till komparativa analyser.

För mer information, kontakta Kristina Håkansson eller Tommy Isidorsson

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2016-05-31