Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbetsgivares informationssökning på internet i samband med rekrytering

Projektbeskrivning

Arbetsgivare använder sig i allt större utsträckning av informationssökning på internet för att bedöma arbetssökande. Traditionellt har den som söker ett arbete haft förhållandevis stor möjlighet att påverka vilken information som arbetsgivaren tar del av genom att själva utforma ansökningshandlingarna och utse referenspersoner. En ökad användning av bakgrundskontroller på internet förändrar detta och skapar en gränsdragningsproblematik kring vad som är privat eller offentlig, relevant eller irrelevant information.

Tidigare forskning har i viss mån belyst hur internetanvändare förhåller sig till möjligheten att andra granskar och bedömer uppgifter om dem på nätet. Medan vissa utnyttjar detta för att profilera sig i sitt arbetssökande, innebär det för andra ett krav på självcensur eller ett risktagande i vad man väljer att lägga ut. Mycket lite forskning har dock ägnats åt de arbetsgivare som söker information om potentiella arbetstagare. Vi vet därför inte hur de, å sin sida, hanterar denna problematik kring vilka uppgifter som kan betraktas som privata respektive offentliga och vad som räknas som relevant information. Detta inslag i rekryteringen kan också innebära en ökad risk för diskriminering, social reproduktion och felaktiga rekryteringar.

I projektet vill vi belysa hur rekryterare och arbetsgivare förhåller sig till de möjligheter och problem som informationsinhämtning via internet innebär för dem. Vårt syfte är att undersöka på vilka sätt som användning av informationssökningar om arbetssökande på internet sker inom olika typer av organisationer i samband med rekrytering samt vilka konsekvenser detta får för arbetssökande och organisationer, exempelvis rörande anställningsmöjligheter, diskriminering, social reproduktion och kompetensförsörjning. Vi gör det genom att intervjua arbetsgivare och rekryterare samt genom att observera hur de går tillväga när de söker information på internet om arbetssökande och hur de hanterar den information de finner.

Projekttid:2014-2017
Kontakta någon av projektets forskare, Christel Backman eller Anna Hedenus, om du har några frågor om studien.
 

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2019-06-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?