Att styra genom grannskapet

Hur konstitueras vi som styrbara subjekt i dagens risksamhälle? Den samtida politiken struktureras inte sällan som en opposition mellan frihet och styrning och det problem som fokuseras i denna studie är hur viljan att styra är systematiskt sammankopplad med frihetens praktik. För att styras i frihetens namn måste aktörer definieras som ansvarstagande och autonoma subjekt, d.v.s. för att använda aktörens frihet måste aktören göras styrbar. Målet med den här studien är att undersöka risk- och hållbarhetsstrategier, samt styrtekniker, i tre nordiska städer (Göteborg, Köpenhamn och Oslo) med syfte att testa den sociologiska hypotesen att vi nu lever i en ’avancerad liberal’ demokrati, i vilken människor styrs i frihetens namn. Angreppssättet är diskursanalytiskt och använder både etnografiska observationer, intervjuer och arkivstudier. Avsikten är att studera hur styrning går till i praktiken på gator och torg. Svaret på den övergripande frågan om hur vi styrs bestäms av svaren på ett flertal frågor om hur risk och styrning kopplas ihop. Ytterligare en avsikt är att besvara frågorna om hur vi når kunskap om specifika risker och hur vi agerar utifrån denna kunskap (riskrationalitet), hur en specifik riskrationalitet kopplas till en specifik styrteknisk tillämpning (en praxis), hur riskrationalitet och praxis ger upphov till nya sociala och politiska identiteter och hur dessa tre dimensioner i sin tur formar politiska program.

För mer information, kontakta Martin Letell

Sidansvarig: Anders Östebo|Sidan uppdaterades: 2013-02-22