Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barn/ ungdomar som anlägger brand - orsaker och motåtgärder

(ett projekt inom det nationella forskningsprogrammet Anlagd Brand)

Projektets syfte är att påvisa hur och varför barn/ungdomar anlägger brand och utifrån dessa resultat ange hur man på bästa sätt ska motverka och förhindra framtida brandanläggelser. En avgörande fråga är om barns/ungdomars brandanläggelse sett till individuella, sociala och situationella faktorer är ett säreget problem eller ett parallellfenomen till andra närbesläktade barn-/ungdomsproblem. Projektet har också två delsyften: att undersöka om olika representationer av anlagd brand leder till ett socialt spridningssyndrom och att utvärdera förebyggande arbete som utförts/utförs av Räddningstjänsten i Storgöteborg.

I tre sammanhängande studier insamlas och analyseras material om brandförekomst i Göteborgsområdet, data om ungdomars brottserfarenheter, brottsbelastning och personliga och sociala förhållanden samt barn/ungdomars egna berättelser om sina erfarenheter och åsikter om anlagd brand. I studien om representationernas konsekvenser analyseras tidningsartiklar och internetbaserat material om anlagd brand. I utvärderingen av Räddningstjänstens arbete intervjuas personal och deltagande barn/ungdomar samt analyseras dokumentation av olika programåtgärder. Vidare baseras undersökningarna på internationella forskningsrön och sammanställningar av utvärderingar av olika åtgärdsprogram. Detta ger en bred grund för utformning av rekommendationer om primära, sekundära och tertiära preventionsinsatser, åtgärder med relevans för både det sociala och det situationella preventionsområdet.

För mer information, kontakta Sven-Åke Lindgren

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2016-04-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?